Back to Question Center
0

Упатство од Semalt: Како да се заштитите од измама со кредитни картички

1 answers:

Додека напорите на властите и агенциите за спречување измама со кредитни картички и други видови на кражба на технологија се високо ценети, како корисник на кредитни картички, треба да знаете дека безбедноста на вашата кредитна картичка започнува со вас. Вашиот најважен штит против ова злосторство е информациите за тоа како се врши. Ова значи да се биде свесен за видовите измами што ги користат криминалците и за знаците за да се запази.

Лиза Мичел, Менаџер за успех на клиентите на Semalt , прилагоди некои корисни информации кои ќе ви помогнат да бидете безбедни од измама со кредитни картички.

Измама со кредитни картички се врши со три главни начини:

1. Криминалот добива кредитна картичка: пиштоли и искусни крадци може да користат кражба на одвраќање или повеќе конфронтациски пристапи за да ја имаат картичката во свои раце. Понекогаш, погрешните раце можат да стапат во контакт со претходно одобрена картичка. Тие може да го добијат од поштенската кутија, корпата за ѓубре или каде и да е. Со картичката во свои раце и со нашиот многу информативен интернет-домен, дури и незамисливо е можно.

2. Кредитни картички за птици: со детали за вашата кредитна картичка, криминалецот може да ја клонира картичката или да ги користи информациите злонамерно. Разговор за картичка skimmers е некогаш жешка тема секогаш кога измама кредитна картичка се дискутира. Скимерите читаат и снимаат детали за кредитна картичка. Честопати кредитокорисниците се користат на банкомати и се придружени со камера..За неколку минути, картичката може да се копира и да се земат пари.

3. Бескрупулозните работници во продавница, бензинска пумпа, ресторан или друго место каде што ја користите вашата кредитна картичка може да ги прочитаат деталите за кредитна картичка и да користат безжична технологија за да извршат измама со кредитни картички.

Сфаќате дека измамниците на кредитни картички не можат да користат украдени картички на начин што ќе ја изложи нивната локација или идентитет. Тие, на пример, не можат да купат стока на Амазон и да ги испратат во своите домови. Тогаш се поставува многу важно прашање: како тие добиваат вистински пари од незаконската операција?

Повеќето иновативни кредитни картички измамници вклучуваат невина партија во нивната работа да се добие чиста готовина. Тие можат да објавуваат реклама за популарна ставка на веб-страница за е-трговија. Криминалецот всушност нема ставка, но кога некој невин купувач го купува, криминалецот се врти и ја купува истата ставка од онлајн продавницата со купените CC броеви. Тој / таа потоа ја става адресата на невиниот купувач како дестинација за превоз. Потоа, тој ги прави продавниците испратениот производ директно до купувачот, но тој ги добива парите и може да го потроши на било кој начин.

Што можете да направите за да бидете безбедни од измама со кредитни картички?

Дали некогаш сте платиле со кредитна картичка во ресторан, самопослуга, стоматолог, пумпа за гас или друго место. Тоа е универзално согласна со тоа што користењето на кредитни картички е еден од најзгодно методите за плаќање. Меѓутоа, може да има опасност која демне некаде секогаш кога се прави грешка кога се користи кредитна картичка, како што е заборавање да се избере потврда за кредитна картичка по трансакцијата или кога неодговорните раце ја добиваат картичката.

Еве неколку корисни совети за тоа како да се биде безбеден од измама со кредитни картички:

  • Чувајте ги вашите информации онлајн
  • Избегнувајте да ги дадете информациите за вашата кредитна картичка
  • Следење на вашата кредитна картичка и банкарски извештаи
  • Потврдете ја вашата поштенска адреса со финансиските институции и поштата
  • Уништи чувствителни документи за да ги намалите шансите вашите информации да бидат изложени на многу очи

Најважниот совет е да ги чувате вашите информации онлајн. Има милиони измамници и измамници во мрежата кои бараат бесплатни пари за плен. Кој ги давате вашите лични податоци преку интернет е на ваша дискреција, но е безбедно да се обидете да ги избегнете тоа, особено за вашите информации за кредитна картичка.

November 28, 2017
Упатство од Semalt: Како да се заштитите од измама со кредитни картички
Reply