Back to Question Center
0

Тешко вам ако сеуште не знаете како да се занимавате со е-пошта на вирусот! - Советални совети за безбедност

1 answers:

Секој кој има е-маил адреса е изложен на ризик од вирусна инфекција, но почитувањето на основната интернет-безбедност во голема мера може да помогне да се намали оваа изложеност. Поради зголемувањето на инцидентите од компјутерскиот криминал, важно е да останете внимателни во врска со безбедноста на интернет. Ниту еден прозорец на можност не треба да се остави на сајбер криминалците. Ширењето на вируси преку е-пошта можеби не е меѓу најчесто употребуваните методи денес, но сеуште има можност дека може да се користи за да се изврши напад.

Според Френк Абањале (Frank Abagnale), Semalt менаџер за успех на клиентите, од исклучително значење е да знаете како да постапувате на дневна основа за да избегнете вируси кои можат да се шират преку е-пошта.

Начини на избегнување на вирусна инфекција преку е-пошта

1. Да се ​​биде информиран за тоа како вирусите се испорачуваат

Интернетот продолжува да расте, па така и индустријата на вируси и малициозен софтвер. Често, сајбер-криминалците користат методи кои се многу неодамнешни или оние кои веќе долго време се заборавени да ги фатат жртвите со изненадување. За да избегнете да бидете фатени, несвесно, едноставно запознајте ги тековните методи за испорака, така што знаете како да ги избегнете.

2. Не давајте ја вашата е-пошта на која било веб-страница

Има толку многу малициозни сајтови кои се обидуваат да ги заглават луѓето во вируси и други сајбер-криминал. За да ги минимизирате шансите за изложување на себе и на вашиот уред на вирусна инфекција, немојте да ја објавувате вашата е-адреса на сајтови што не ги знаете. И ако мора да дадеш е-маил адреса, осигурајте се дека веб-страницата е криптирана.

3. Чувајте го ажурирањето на вирусот на вашиот компјутер

Секогаш проверувајте за да бидете сигурни дека вашиот анти-вирус се ажурира. Може да го поставите софтверот автоматски да се ажурира, така што нема еден ден дека анти-вирусот е застарен (што значи повеќе изложеност на вируси).

4. Користете безбеден прелистувач

Кога оваа функција е вклучена, можете да добиете увид во содржината дури и без да ја отворите е-поштата. Така можете да проверите дали информациите содржани во е-пошта се безбедни пред отворањето на е-поштата. Услугите за е-пошта како Outlook ја обезбедуваат оваа функција.

6. Внимавајте на Donts на сомнителни пораки

Сомните пораки се оние пораки од непознати извори, електронски пораки за измама (оние кои бараат лични податоци) или оние што содржат сомнителна врска или прилог.

За пораки од непознати извори:
  • НИКОГАШ не ги отворајте прилозите или кликнете на било која врска содржана во е-поштата
  • НИКОГАШ не преземајте никакви прилози
  • Ако веќе сте ја преземале прилогот, не отворајте го додека не се скенираат за вируси

За е-мејл порака, дури не се мачи отворање или одговарање. Вие само ќе се трошат вашето време и зголемување на шансите за добивање на вашиот компјутер заразени со малициозен софтвер.

Некои пораки доаѓаат со информации дека вашиот компјутер е заразен. Не им верувајте веднаш. Двоен проверете го статусот на вашиот компјутер користејќи го вашиот антивирусен софтвер пред да продолжите со е-поштата. Ваквите пораки обично се наменети да направат да кликнете на линкот или да отворите прилог назначен како "решение", но тоа е тројанец во вистинска смисла.

7. Веднаш ја бришете историјата на прелистување и колачињата

Колачињата ги чуваат вашите информации за прелистување, така што е лесно и брзо да се превчитате најчесто користените веб страници. Сепак, овие мали делови на информации може да се користат од малициозни умови за да пристапат до вашата е-адреса. Отстранувањето на нив е најдобар начин да се минимизира ризикот од изложување на вашата е-пошта до такви криминалци.

Во врска со безбедноста на интернет, секогаш е најдобро да ја искористите вашата најдобра проценка кога предавате информации или кога добивате е-пошта. Ако има нешто што ве тера да се чувствувате скептични во врска со одредена е-пошта, подобро е да не го отворите или да внимавате при отворањето. Следејќи ги упатствата за безбедност на интернет, можеби нема да биде сигурен начин да се избегне добивањето на вирусот преку е-пошта, но тоа може значително да ја намали изложеноста на овие вируси.

November 28, 2017
Тешко вам ако сеуште не знаете како да се занимавате со е-пошта на вирусот! - Советални совети за безбедност
Reply