Back to Question Center
0

Семант: Како сообраќај на референции влијае на вашите податоци

1 answers:

Што е референтен сообраќај? Зошто е важно? Па, Џек Милер, Високи менаџер за успех на клиентите на Semalt , објаснува дека сообраќајот со реферали е сегмент на сообраќај што се наоѓа на вашата страница преку друг извор. Изворот може да биде линк од друг домен. Google Analytics веднаш знае каде веб сообраќајот беше пред слетување на вашиот сајт. Како таква (Google Analytics) ќе ги прикаже имињата на домените на овие веб-страници како упатувачки извор на сообраќај во своите извештаи.

Како влијае на вашите податоци кога го исклучувате сообраќајот на рефералот?

Стандардно, реферерите автоматски активираат нови сесии. Меѓутоа, кога ќе се одлучите да исклучите некој референтен извор, тогаш веб сообраќајот од исклучените домени не активира нови сесии. Како што е очигледно, ако сакате референтен сообраќај да активира нови сесии тогаш не треба да ги вклучувате домените во оваа листа на исклучувања.

Од горенаведеното сценарио, можете да видите дека откако реферали активираат нови сесии, исклучувајќи ги упатствата, тогаш се подразбира дека влијае на начинот на кој се пресметуваат вашите сесии. Оваа интеракција може да се смета како еднина или повеќе сесии во зависност од тоа како работите со рефералите. На пример, корисник на mysite.com го посетува вашиот веб-сајт; yoursite.com потоа се враќа на mysite.com. Ако не сте ја исклучиле вашата веб-страница (yoursite.com), тогаш двете сесии се бројат. Еднаш секој пат тој / таа земјиште на mysite.com. Ако, од друга страна, ја исклучивте yoursite.com, тогаш ќе се активира само една сесија. Така исклучувањето на референтниот сообраќај влијае врз начинот на кој вашите сесии се бројат..

Заеднички апликации за упатување исклучоци

 • за обработка на плаќање од трета страна
 • крстот домен следење

Листата за исклучување

Треба да бидете свесни за фактот дека само веб сообраќај од доменот и неговите под-домени може да се исклучи. Сообраќајот од домен со под-стринг натпревари не е.

На пример, ако го исклучите референтниот сообраќај од web.com, тогаш веб сообраќајот од доменот website.com и поддомен another.website.com е исклучен. Сепак, веб-сообраќајот од друг веб-сајт не е исклучен.

Како да креирате листа за исклучување за упатување?

 • започнете со потпишување во вашата сметка на Google Analytics
 • кликнете на 'Администратор'
 • користејќи го паѓачкото мени некаде во колоната на вашата сметка, одберете имот што сакате да го прилагодите
 • кликнете на информации за следење
 • кликнете упатство-исклучување-листа
 • додадете име на домен, потоа креирајте листа
 • ги зачувате промените, и вие сте добро да одите

Како да се отстрани доменот од листата за исклучување?

Ако поради некоја причина што ви е најдобро позната да ја преиспитате отстранувањето на доменот од листата за исклучување тогаш можете лесно да го сторите тоа. Користете ги чекорите погоре, освен за мал детал - наместо да додадете упат, отстранете го. Завршете се со кликање на Избриши домен и зачувајте промени.

Испитување на водите

Осигурајте се дека вашата листа за исклучување работи со тестирање. Експертите препорачуваат да го користите снимањето на асистент на Google за помошник. Тоа ќе ви каже што е исклучено, а што не е.

Постојат моменти кога сообраќајот е исклучен се уште се појавува во вашиот извештај. Тоа може да се случи затоа што:

 • корисниците го посетија вашиот сајт пред да креирате листа за исклучување
 • тие би можеле да користат обележувачи
November 28, 2017
Семант: Како сообраќај на референции влијае на вашите податоци
Reply