Back to Question Center
0

Семант експерт препорачува брзо поправање на спам за упатување на Google Analytics

1 answers:

Звуците се одвиваат низ интернет загриженоста за тоа како спам за упатување е во пораст и како таа уништува аналитички податоци. Спам за упатување влијае на сите онлајн корисници. Нема многу причина за аларм, но е многу досадно. Исто така, во зависност од големината на веб-страницата, упатувањето за спам може да има штетни влијанија врз аналитичките податоци и донесувањето одлуки. Веб-страниците кои примаат големи количини на органски сообраќај може да страдаат многу малку од упатување спам, како што тоа го прави мал вдлабнатост во пријавениот исход. Сепак, за мали веб-сајтови, тоа би можело да има сериозно влијание врз маркетинг кампањата.

Голем дел од решенијата што се дадени на интернет, укажуваат на одржување редовно ажурирана листа на сите спам-домени што влијаат врз веб-локацијата. Се чини дека е многу непрактично да се каже барем.

Тоа е причината зошто Игор Гаманенко, водечки експерт од Семалт , наведува некои од особеностите кои треба да помогнат во остварувањето на големиот потенцијал има во изготвувањето на вакви списоци.

Позадина на спам за упатување

За нови корисници, или луѓе кои слушаат за упатување спам за прв пат, тие не треба да се грижат. Во профилот на Google Analytics тие поседуваат, тие треба да дојдат до референтните домени и да бараат дали некој од овие се појавува на листата:

 • Guardlink.org - 215
 • Simple-share-buttons.com - 133
 • Free-share-buttons.com - 71
 • Forum.topic50813058.darodar.com - 55
 • Слободни социјални копчиња..com - 41
 • www.event-tracking.com - 34
 • Site26.simple-share-buttons.com - 26
 • www3.free-social-buttons.com - 23
 • www.Get-Free-Traffic-Now.com - 18
 • Buy-cheap-online.info - 17

Листата што е наведена погоре доаѓа од афирмативната сметка креирана од еден корисник кој не завршил да го користи. Затоа, сметката не доби ID за следење. Тоа ќе покаже, врз основа на профилот на Google Analytics, дека спамерите завршиле со велосипед преку случајни ИД со надеж дека ќе добијат одговор. Бројките поврзани со секој домен се сигурни посети генерирани од упатување спам.

Филтри

Вреди да се напомене дека податоците собрани од Google Analytics е бесплатна само ако корисникот применува филтер. Треба да се создаде сегмент, вклучувајќи ги сите правила за филтрирање што тие сакаат да ги користат. Тоа е бесплатен процес. Од дадените примери, сесиите со спам најчесто паѓаат во една или во двете категории:

 • Неважечко име на хост. Тоа значи дека не се однесува на вашата страница.
 • Резолуција на екранот. Корисникот сè уште не ја постави резолуцијата на екранот за веб-страницата.

Затоа, со користење на двата филтри, корисникот може трајно да ги исклучи од извештајот.

Последните неколку сесии

Ако некој не сака да креира и одржува листа на домени, постои можност за отстранување на претходните неколку посети. Таа ја применува техниката на спамер против нив. Бидејќи е релативно лесно да се лоцира спам-домен, може да се филтрира конкретниот за да се осигура дека тој не се појавува во секој нов бран на нов референтен спам. Затоа, корисникот не треба да ја ажурира листата и да ги проширува правилата на филтерот.

November 28, 2017
Семант експерт препорачува брзо поправање на спам за упатување на Google Analytics
Reply