Back to Question Center
0

Semalt Watch: Како да се спречи малициозен софтвер и други измами

1 answers:

Онлајн scammers украдени и над 12000000000 $, и тие се како решени како и секогаш да се задржи крадење. Тие ги сметаат постарите луѓе за најранливите цели. Постојат неколку методи што ги користат.

Мајкл Браун, водечки експерт од Севалт , објаснува како да избегне опасен малверски напади.

1. Бесплатни работи

Кога пребарувате, може да се најдат реклами кои ве уверуваат дека ќе добиете работи бесплатно. Може да биде бесплатен плескавица, и ти си супер гладен. Не паѓајте за тоа. Ако кликнете на рекламата или линкот, таа ќе отвори страница која презема малициозен софтвер во вашиот компјутер или мини лични податоци.

Во некои случаи, страната ќе ви презентира со формулар за пополнување. Информациите ќе ги користат хакерите.

Не кликнете на овие реклами. Проверете дали овие понуди се вистинити со барање на Google, одење на легитимната веб-страница или проверка на сајтови како Snopes.

2. Измамници ожалостени

Некои страници бараат луѓе кои се жалат, главно вдовици. Тие ги читаат страниците за некролози и наоѓаат најблизок преживеан однос на починатиот. Scammer претендира да работи во банка, а потоа го нарекува близок роднина. Кон добива лични информации преку оваа маска. Со оваа информација, scammer ограбува ужалените.

Ако во таква ситуација избегнувајте да ракувате со финансиски проблеми како што сте ранливи, а scammers се таму насочени кон вас. Следете ги повиците и пораките внимателно кога ќе завршите со жалост

3. IRS измамите

Некои scammers ќе повик претендира да работат за IRS.Ова е една од најдобрите измами.На повикувачот ќе тврдат дека ви должам на IRS некои пари, обично назад даноци.

Тие ве замолат да ги примите парите веднаш на одредена сметка, или ќе бидете уапсени и обвинети. За да го повлечете ова, scammers можат да ги користат доверливите информации како вашиот број за социјално осигурување за да ве измамат дека веруваат дека навистина работат за IRS. Алтернативен метод што се користи е да тврдат дека IRS ќе ви рефундира некои пари откако ќе дадете некои лични информации за повикувачот.

IRS обично комуницира преку поштенската услуга и ако добиете повик, можете да потврдите дали е вистински со повик 800-829-1040 кој е телефонски број на IRS.

4. Здравствени измами

Вашиот број за социјално осигурување, исто така, служи како ваш број на Medicare, а scammers целите на оваа информација и наскоро може да најдете трошоци кои не сте ги направиле.

Заштитете го бројот, чувајте го во тајност. Ако забележите некоја непозната активност, веднаш информирајте го вашето здравствено осигурување. Scammers може да ги добијат вашите информации за социјално осигурување преку фишинг-повици. Тие често тврдат дека повикуваат од пазарот за здравствено осигурување. Владините агенции не ладат и бараат лични информации. Ако најдете повикувач кој ги бара вашите лични податоци, откачете.

5. Тивки повици

Може да ви се стрча на вашиот кауч и да уживате во омиленото шоу кога ѕвони телефонот. Подигнете и кажете "Здраво". Никој не одговара. Ова е роботски повик, со намера да ги потврди потенцијалните цели. Ова може да го избегнете со користење на идентификаторот на повикувачот. Исто така, не одговарајте на неидентификувани повици. Оригиналниот повикувач често ќе остави порака на вашата телефонска секретарка.

6. Трговија со приватни информации

И покрај сите ваши напори да ги чувате вашите чувствителни информации од рацете на измамените измамници, тие можат да ги добијат вашите податоци од:

  • Бескрупулозните компании кои продаваат информации за своите клиенти
  • Други измамници кои можеби се обиделе и успеале или не успеале да ве обвинат
  • Лажни игра и анкети каде што треба да ги пополните вашите детали.

Сите овие се еден вид ресурсен центар за scammers. Бидете внимателни

November 28, 2017
Semalt Watch: Како да се спречи малициозен софтвер и други измами
Reply