Back to Question Center
0

Semalt ви дава неколку совети за избегнување на вируси и малициозен софтвер

1 answers:

Malware се однесува на малициозен софтвер кој негативно влијае на работењето на компјутерот и корисникот. Постојат различни категории на малициозен софтвер, на пример, шпионски софтвер, вирус, тројанец и црви.

Мајкл Браун, Semalt Менаџер за успех на клиентите, ги подготви следниве стратегии кои корисниците можат да ги спроведат за да го заштитат нивниот компјутер од напади со малициозен софтвер.

Како Malware Инфицира Компјутери

  • Напаѓачот го користи интернетот за ширење на малициозен софтвер. Тој или таа користи софтверски слабости за да овозможи далечински пристап до корисници.
  • Малициозен софтвер исто така се шири преку инфицирани прилози на е-пошта.
  • Одредени веб-сајтови имаат малициозен софтвер кој се инсталира автоматски кога го разгледува интернет.
  • Некои програми за малициозен софтвер се скриени во ЦД-а и софтвер. Тие го инфицираат компјутерот за време на процесот на инсталирање на CD или софтвер.
  • Malware исто така може да се шири користејќи инфицирани флопи дискови и USB клучеви.
  • Некои програми за малициозен софтвер го инфицираат компјутерот. После тоа, малициозен софтвер се шири преку интернет за да ги нападне е-поштата, веб-сајтовите и социјалните мрежи.

Ограничени сметки

Луѓето кои делат компјутер дома треба да ги користат ограничените сметки. Ограничена сметка не може да инсталира неовластен софтвер кога гледа на интернет. Една сметка треба да биде за администрација. Сепак, другите кориснички сметки треба да бидат ограничени.

Користете го хардверскиот рутер

Хардвер рутер спречува далечински напади на малициозен софтвер преку интернет конекција..Рутерот се наоѓа помеѓу кабелскиот модем обезбеден од давателите на интернет услуги и компјутерот. Компаниите кои ги продаваат рутерите вклучуваат Netgear и Linksys. Хардверскиот рутер овозможува неколку компјутери да делат интернет конекција. Рутерите имаат заштитен ѕид за да го спречат компјутерот да открива надворешни и небезбедни извори на интернет.

Софтверот за ажурирање

Компјутерските програми имаат грешки или недостатоци кои го зголемуваат ризикот од напад на малициозен софтвер. Други програми имаат експлоатирања што напаѓачите можат да ги користат за пристап до компјутерот. Производителите на софтвер произведуваат ажурирања кои имаат за цел да се справат со експлоатациите и предизвиците со бубачки. Затоа е важно за корисниците да ги инсталираат најновите софтверски ажурирања. Софтвер како Windows и Firefox редовно ги известуваат корисниците за достапните ажурирања.

Игнорирај пиратски софтвер

Пиратскиот софтвер се користи без дозвола или овластување на производителот на софтверот. Мајкрософт ги обесхрабрува луѓето да користат пиратски софтвер преку платформата "Windows Genuine Advantage". Windows проверува валидноста на софтверот со користење на важечкиот лиценца клуч. Инсталирањето на софтверот е задолжително. Сепак, компјутерите кои немаат софтвер не можат да добијат важни безбедносни ажурирања од серверите на Microsoft. Недоволните безбедносни ажурирања го прават компјутерот ранлив на случаи на малициозни напади.

Бидете внимателни со чудни прилози и програми

Напад на малициозен софтвер може да се случи кога корисникот ќе отвори чудни прилози. Препорачливо е да се избришат чудни прилози на е-пошта, кои вклучуваат неочекувани слики и документи. Исто така треба да се избегнуваат преземања на сомнителни софтвери. Некои пиратски софтвер го инфицираат компјутерот со Тројан и вирусот за време на процесот на преземање или инсталација. Корисникот треба да преземе програми од легитимни сајтови кои се безбедни.

Изберете Силни лозинки

Malware и напаѓачите добиваат пристап до компјутери и интернет-сметки со лозинки кои се познати или лесно да се предвидат. Корисниците треба да развијат лозинки кои не можат да бидат предвидени од неовластени лица или програми. Корисниците исто така се обесхрабрени да користат една лозинка за пристап до неколку компјутерски сметки или програми. Ако напаѓачите или малициозниот софтвер успеат да пристапат до компјутерска програма користејќи лозинка, тие ќе се обидат да пристапат до друг важен софтвер користејќи ја истата лозинка.

November 28, 2017
Semalt ви дава неколку совети за избегнување на вируси и малициозен софтвер
Reply