Back to Question Center
0

Semalt: со исклучок на Rigor мониторинг станици од Web Analytics

1 answers:

Ник Чајковски, Виш менаџер за успех на клиентите на Семалт , вели дека користењето на Реални проверки на прелистувачи е одличен начин за следење на ефикасноста на веб страната и управување со вкупното искуство со клиентите. Rigor е компанија која помага со овие проверки, осигурувајќи дека ја следи веб-страницата на клиентот во вистински прелистувач. Причината зошто Ригор го прави ова е да види колку време страницата ја презема за да се вчита на прелистувачот на корисникот. Исто така ги вклучува и сите трети фајлови како што се социјални додатоци, податочни гасови, рекламни мрежи, аналитики и CDN.

Сопствениците на веб-страниците, исто така, треба да ги земат предвид честите причини за бавни странични оптоварувања. Покрај инфекции од малициозен софтвер, тројанци и вируси, елементи од трети страни може да доведат до бавно вчитување. Тие додаваат вредност на страницата, но за веб-ориентирана веб-страница, треба да внимава на овие увезени кодови. Истражувањата покажаа дека овие елементи од трети страни може да го одложат оптоварувањето со целосна страница до една минута. Важно е да се понудат некои од услугите кои доаѓаат заедно со овие дополнителни функции. Сепак, тие доаѓаат по цена, а сопственикот треба да ги утврди оние кои се составен дел на локалитетот и оние кои не се. Најдобрата стратегија за ефикасно спроведување на ова е да се спроведе анализа на трошоци и придобивки за сите карактеристики на трети страни.

Бидејќи Rigor ја презема целата содржина на страница на секое ниво од следењето на веб-сајтот, треба да се исклучи целиот сообраќај генериран од мониторинг станиците. Инаку, тие може да доведат до табелирање на испакнати резултати од Google Анализа. Постои постапка за следење за да се осигура дека корисникот го исклучува целиот сообраќај од мониторинг станиците. Најчестата аналитичка платформа што се користи за ова е Google Analytics..

Чекорите вработени во Google Analytics се универзални. Тоа значи дека не е важно која аналитичка платформа користи, водичот е ист за сите. За оваа статија ние ќе го демонстрираме ова со помош на платформата на Google Analytics, која е заедничка за повеќето веб-сајтови.

Еве што треба да се направи:

  • Пријавете се во софтверот на Google Анализа
  • При отварање, лоцирајте го табулаторот Admin, што ќе ви донесе листа на профили што можете да ги изберете.
  • Изберете го соодветниот профил. Во овој случај, Ригор ќе биде најдобриот избор.
  • Притиснете на јазичето Филтри од подадениот под-селекција
  • Изберете нов филтер за да креирате сопствен филтер за локацијата.

Достигнувајќи ја оваа точка, можеби ќе треба да помине низ листата на мониторинг станици кои Ригор во моментов ги има. Тие обезбедуваат целосна листа на локации Ригро со нивните мониторинг станици, со нивната IP адреса, регионалниот код и улогата што му е доделена. Откако идентификацијата на IP адресите е завршена, вратете се на Google Analytics за да ги завршите прилагодените филтри.

Под новиот филтер, одете до "Додај филтер во профил".

  • Проверете го полето со брзо прашувајќи дали да креирате нов филтер
  • Во информациите за филтер, името на филтерот треба да ја содржи локацијата на мониторингот, проверете го предефинираниот филтер во типот на филтерот. Внесете ги IP адресите на станиците за следење на реалниот прелистувач.

Не постои точка за исклучување на централните или содржините станици, бидејќи тие не се појавуваат во целокупната анализа. Впрочем, ова е завршено, целиот сообраќај од мониторинг станиците не се појавува во извештаите.

November 28, 2017
Semalt: со исклучок на Rigor мониторинг станици од Web Analytics
Reply