Back to Question Center
0

Semalt: Работи што треба да знаете за интернет измама и измамите

1 answers:

Интернет измама е незаконска употреба на интернет софтвер или услуги за да се искористатод нечиј имот. Секоја година, милиони до милијарди долари се украдени преку интернет-страници, електронски пораки и други слични работи. Неколкухакерите од висок профил ги користат имињата на обновените продавачи за да ги фатат жртвите и да ги земат своите пари на интернет. Со текот на времето,Интернет измамите станаа голема загриженост за цивилите и агенциите за спроведување на законот.

Рос Барбер, на Семалт Менаџер за успех на клиентите, пренесува клучни информации за овој тип на криминална активност.

Како да се заштитите

Можно е да се заштитите на интернет ако знаете сè за видовитена интернет измами. Украдени кредитни картички, непознати пораки, лотарии, неверодостојни веб-страници и лажни аукции се најчестите типови наонлајн измамите. Нема поставено правило да остане безбеден на интернет; сепак, можете да се заштитите себеси со зачувување на податоците за вашата кредитна картичка.Исто така е важно да избегнувате да кликнете на непознати прилози и да не го делите вашето корисничко име или лозинка со трето лице.

Што да сторите ако станете жртва

Бројот на онлајн измами се во пораст овие денови, па затоа е важно за васимајте на ум неколку работи:

  • 1. Само да одговорите на е-пораките што доаѓаат од автентични лични карти. Ако вашата папка е спамдобивате значителен број е-пораки, морате да ги избришете што е можно порано.
  • 2. Треба да се запамети дека нема вистинска работа бара такси, вклучувајќи виза за обработка на такси,такси за сертификација и административни трошоци..Ако некој ви нуди работа и сака да поднесете надоместок, постојат шанси дека тој или таа еобидувајќи се да ве фати.
  • 3. Вие не треба да бидете заробени од некој кој вели дека сте добиле лотарија. Нематакво нешто на интернет, па хакерите само имаат намера да ве привлекуваат и да ги украдат вашите пари.

Како да ги добиете парите назад

Кибер-законите нудат правни ресурси и начини за враќање на парите. Ако сте билежртва на такви измами, може да се јавите во Интернет Кривичниот центар за жалби. Поднесе жалба до оваа компанија, и тие ќе ја следат IPадреса од која се украдени вашите пари.

Можете исто така да поднесете Формулар за решавање на спорови со клиентите со вашата банка, така што понатамутрансакциите се прекинати. За ова, треба да се поврзеш со филијалата на банка во близина и да им ги дадете сите детали. Судот може понатамуспроведе истрага за вашите жалби, а предметот ќе биде сослушан и одлучен за девет до единаесет месеци.

Видови интернет измами

Еве некои од главните видови на интернет измамите дека за спроведување на законот и регулаторнивластите и организациите на потрошувачите гледаат:

  • шеми за аукција и малопродажба онлајн

Измамничките шеми често се појавуваат на аукциските веб-страници за да привлечат се повеќе и повеќе луѓе.Хакерите се обидуваат да ги украдат вашите пари преку овие шеми, нудејќи им убав износ или патувања во други земји.

  • можност за бизнис

Ако некој ве контактира преку е-пошта и ви нуди можност за бизнис, има шансидека тој или таа се обидува да ве фати. Бизнис можности никогаш не се нудат преку приватни е-пошта.

  • Кражба на идентитет и измама

Некои шеми на интернет измами вклучуваат кражби на идентитет - погрешно стекнување и користење навашите лични податоци на начин кој вклучува измама или измама.

November 28, 2017
Semalt: Работи што треба да знаете за интернет измама и измамите
Reply