Back to Question Center
0

Semalt пренесува корисни информации за интернет измама и начините на заштита на себеси против него.

1 answers:

Испорака (товарни) компании се свесни за измамници кои го користат својот идентитет во социјалнимедиумите и е-трговија веб-сајтови за да се доведе во заблуда илјадници купувачи кои толпата овие веб-сајтови.

Ова е како тие нормално работат. Одите преку веб-страница за е-трговија, да ги идентификуватешто и да посакате да купите, проверете и завршите процесот на плаќање. Потоа, исто така, добивате е-пошта со барање да платите за пратка поранотоа е испратено. Има фати сепак: е-поштата не е од официјалната товарна компанија, а парите од кои се бара да платат ќене се враќа и ниту ќе помогне да ја процесира вашата нарачка. Други измами како лотарија измама, каде што ќе бидете известени дека сте добиле награди,лотарија или награда за натпревар на кој никогаш не учествувавте на прво место.

Товарните компании не нудат услуги од трети лица (escrow). Како таква, не бидиСлатко зборуваше за исплата на жици кон никого. Може да одите во онлајн измама.

Рос Барбер, на Семалт Менаџер за успех на потрошувачите, ве советува да ги земете предвид следните информации. Дури и ако има доделен број на праткатапратка, немојте да бидете измамени. Производот може да биде вклучен во вашата кошничка, но всушност не може да биде во рацете на товароткомпанија. Ако се сомневате, контактирајте ја превозната компанија или посетете ја нивната официјална веб-страница. Ова ќе потврди дека превозот компанијаго има производот во негова сопственост..Потоа можете да се одморите со уверување дека вашата стока ќе ви стигне.

Испорака / товарни компании стори сé што е во нивна моќ за да се спречат онлајн измамите.Нивната служба за корисници, правни и безбедносни служби тесно работат заедно за да обезбедат дека вие (клиентот) знаете за сите измами и како даизбегнувајте ги. Покрај тоа, тие соработуваат со меѓународни организации како што се eBay, Amazon, Western Union, па дури и владите да ги задржатработите трчаат непречено.

Што треба да направите ако сте жртва?

За да им се потребни неопходни органи за затворање на измамнички веб-сајт, тиесе потпираат на вас да пријавите било какви сомнителни активности. Препратете ја е-поштата до дадената адреса. Забележете дека нема да добиете никакво известување кога стеиспратете е-пошта. Исто така, може да биде добра идеја така да се пријават на локалните власти vis vis, полицијата. Имало неколку случаи, коирезултираа со апсења. Со лошите момци зад решетки, можете да уживате во удобноста на онлајн шопинг.

Подигање на свеста

Како што беше кажано, постои потреба особено да се пријават сите случаи на онлајн измамаоние кои се однесуваат на бродските компании. Со тоа што јавноста стана свесна за оваа закана, овие случаи дефинитивно ќе бидат нешто од минатото. Евенекои мерки кои се користат за спречување онлајн измама:

  • > состаноци помеѓу различни засегнати страни кои сакаат да се справат со ова прашање
  • > објавување на редовни билтени
  • > насоки за тоа како процесот на превозот за стоковните работи. На овој начин, можешлесно да се каже за измама

Во заклучок, осигурајте се дека му кажете на пријател на она што го учат, така што тие исто така го праватне стане жртва.

November 28, 2017
Semalt пренесува корисни информации за интернет измама и начините на заштита на себеси против него.
Reply