Back to Question Center
0

Semalt: Општи типови на измами кои влијаат врз е-трговијата

1 answers:

Изгледа дека криминалците се привлечени од алтернативните методи за плаќање како што служатсовршено место за спроведување на измама. Уште од 2013 година, случаите на е-трговија се зголемиле за 19% за секој 100 долари, 5,65центи оди на измамници.

Следната статија, Макс Бел, на Семалт Менаџер за успех на клиентите, ги објаснува најчестите типови на измами во е-трговијата.

Кражба на идентитет

Тие сочинуваат 71%, 66% фишинг и 63% кражба на сметка. Најмногу напаѓачитенаведете кредитни картички. Целта тука е да се извршат трансакции со различен идентитет, бидејќи доаѓањето со нов идентитет е досадно.Измамници целат лични информации, што им овозможува да ги спроведат овие онлајн трансакции. Фишинг е широко користен метод зариба за информации за клиентот од веб-страниците. Фармирањето е техника со која напаѓачот манипулира со веб-страница за насочување на клиентидадена веб-страница, од каде лозинките што ги користат потоа се користат за да се примени нечииот идентитет. Напади за добавувачи на е-трговија, икористење на малициозен софтвер за напади веб-сајтови, исто така, спаѓаат во оваа категорија. Нападите меѓу човекот во средината се пософистицирани и вклучуваат siphoningподатоци со киднапирање на комуникацијата помеѓу веб-страницата и клиентот.

Пријателска измама

Еве, клиентите нарачаат за стоки, а потоа користат "повлекување" форма на плаќање како адиректен дебит, или кредитна картичка. Потоа, иницираат наплата, тврдејќи дека нивните информации за сметката биле хакирани или украдени. Овие типовиод клиентите погрешно се надоместуваат, а сепак чувајте ги стоките или услугите. Тоа оди рака под рака со ре-превозот при што клиентот не го прави тоасакаат да ја искористат нивната физичка адреса за испорака. Наместо тоа, тие ги користат посредниците кои ги користат нивните податоци за да го добијат производот..

Чиста измама

Во овој случај, хакер користи кредитна картичка за да купи, но тие манипулираатдеталите на трансакциите за да се избегнат измамите. Измамниците бараат техничка експертиза за извршување на овој видза измама. Се бара совладување како функционираат системите за откривање, и многу за сопствениците на украдената картичка. Тие потоа го користат оваточни информации за да го измамат системот. Пред да направат успешна чиста измама, тие мора да ја тестираат картичката за да видат дали таа работи.

Огранок измама

Може да се користи целосно автоматизиран процес или да се добијат вистински луѓе за да се логираат како трговцикористејќи лажни сметки. Целта е да се соберат што е можно повеќе пари од придружните програми преку манипулирање со сообраќај или статистика заформуларите за регистрација.

Триангулациона измама

Тоа вклучува три процеси. Првиот е да се создаде лажна продавница понуданиски цени на стоки со голема побарувачка. Вториот чекор е да се користат податоци за украдени кредитни картички и користење на имиња собрани од овие кредитикартички, купува од вистински продавници. Тие осигуруваат да го испорачаат производот на купувачот за да обезбедат кредибилитет при првото купување.Конечно, измамник ги користи информациите од украдената картичка за да направи понатамошни набавки.

Трговска измама

Овој вид измама е јасна: измамникот нуди стока по ниски цени,но никогаш не ги испраќа до купувачот. Тие, сепак, ги задржуваат плаќањата и не се единствени за одреден вид на плаќање.

Повеќе Меѓународна измама

Преваленцата на измама е недостатокот на интегриран систем за да се обезбеди еднинапоглед на сите трансакции направени во повеќе од 14 земји и на различни пазари. 52% гледаат на зголемената измама како значаен предизвик,и сличен број кои не се свесни за алатките кои им се достапни за спречување на измами. Јазичните бариери го попречуваат управувањето со измамиземји и за поединци.

Различни уреди

Измамата се смета за предизвик за секој трговец. Сепак, како што тие прифаќаатповеќеканален медиум за продажба, заканата е обврзана да се влоши. Веб-страниците на трети страни водат во активности за измама, проследено со мобилни телефони,и конечно, веб-страниците на трговецот.

November 28, 2017
Semalt: Општи типови на измами кои влијаат врз е-трговијата
Reply