Back to Question Center
0

Semalt: Како никогаш да не се фишинг, црв и вирус Интернет измамите

1 answers:

Секој компјутер или уред поврзан на интернет-мрежа е подложен на шпионски, вирус или малициозен напад. Освен тоа, корисниците на интернет се исто така склони кон други онлајн закани како што се измамите, црвот, измамите и фишинг. Често, вирусот напад компјутери кога корисниците преземете инфицирани датотеки или посета на малициозни сајтови. Постојат многу вирус видови кои се опасни за секој компјутер или gadget.

Некои вируси имаат капацитет да ги избришат податоците складирани во компјутерски хард дискови, додека други можат да ја забават функционалноста на уредите. Фишинг измамнички чин со кој примачите на е-пошта добиваат пораки што личат на вистински пораки и бараат чувствителни лични податоци. Хакери и измамници се обидуваат да украдат пари и идентитет на жртвата. Затоа, онлајн корисникот мора да биде претпазлив секој пат кога нивниот компјутер е поврзан со World Wide Web (www) мрежа.

Во обид да се избегнат вируси, сите интернет корисници треба да ги почитуваат следните правила дадени од Џејсон Адлер, менаџерот за успех на клиентите на Semalt :

 • Датотеките од какви било сомнителни или малициозни сајтови никогаш не смеат да се преземаат.
 • Редовно скенирајте го хард дискот на компјутерот и користете го инсталирајте или стартувате најдобрата антивирусна алатка која е достапна.
 • Деактивирајте ја функцијата за "автоматско извршување" за сите надворешни дискови.
 • Сите документи од надворешни дискови и дискови мора да се скенираат пред да бидат отворени или зачувани во компјутерската меморија.
 • Ажурирајте го оперативниот систем на компјутерот во секое време

Слично на тоа, phishing нападите може да се избегне со користење на следниве едноставни техники:

 • Никогаш не одговарајте на е-мејл текстови кои бараат лични информации како што се банкарски податоци и број на PIN-картичка..
 • Не кликнете на е-пошта линкови.
 • Избегнувајте да ги отворате сите прилози со екстензии на датотеки ".com", ".exe" или ".scr".
 • Избегнувајте давање на лозинки и кориснички имиња на нелегитимни извори
 • Осигурајте се дека оперативниот систем на компјутерот и анти-вирусен софтвер. Интернет измамите и црви Интернет црви се програми кои можат да ги корумпираат, избришат или реплицираат системските датотеки, како и секој вид на вирус.

Често, вирусите се реплицираат во присуство на домаќин програма, додека црви се способни да се размножуваат независно. Интернет црвите се шират побрзо од компјутерски или интернет-вируси. Интернет црвите дури можат да уништат огромни мрежи, а не само поединечни уреди и компјутери. Покрај тоа, интернет црви инсталира малициозен софтвер во компјутерски дискови или системи кои делуваат како задната врата за влез на малициозен софтвер.

Интернет измамите се од различни типови. На пример, онлајн корисниците нудат производи во онлајн платформите за аукција и прават инстантни плаќања само за продавачите за да не ги испорачаат пратките. Таквите аукции се измама. Дополнително, корисниците на интернет може да примаат е-пораки што покажуваат дека имаат "добитник на лотарија вредна 40000 долари", барајќи од жртвите да кликнат на дадените линкови. Со кликнување или отворање на врската може да се изложи компјутерскиот систем на малициозни сајтови.

Напад на црвот може да се спречи со следење на следните совети:

 • Конфигурирајте го соодветниот заштитен ѕид за ограничување на мрежниот сообраќај.
 • Поставете ја програмата за заштитен ѕид да прикрие компјутер од интернет мрежата.
 • пораки никогаш не треба да се отвори пред правилно скенирање со ажурирана антивирус програма.
 • Чувајте го антиспајвер или антивирус ажуриран и редовно да го скенира компјутерот.
 • Избегнувајте да одговарате на поштенските писма.
 • Е-поштата што содржат владини агенции или имиња на банка во информациите на испраќачот никогаш не смеат да се отвораат
November 28, 2017
Semalt: Како никогаш да не се фишинг, црв и вирус Интернет измамите
Reply