Back to Question Center
0

Semalt: Како да се ослободите од тројански коњи

1 answers:

Она што луѓето го нарекуваат тројански коњ или едноставно тројанец е малициозен софтвер, кој претендира да биде нешто искрено за да го измами корисникот да ја преземе. Може да биде во форма на медиа плеер, датотека прикачена на е-пошта, веб-страница или апликација за паметен телефон. Корисниците може да ги најдат информациите доста убедливи, доволно за нив да го отворат, што како резултат на тоа инсталира малициозен софтвер. Тројанци може да бидат во форма на датотека. Тие можат да маскираат како датотеки со слики, канцелариски документи, звучни датотеки или онлајн игри.

Јулија Вагнева, Виш менаџер за успех на клиентите на Семалт , вели дека постојат две разлики помеѓу тројанци и вируси или црви. За случајот на тројанци, тие немаат способност да се реплицираат себеси или да се шират независно како вируси или црви. Второ, нивните програмери доаѓаат со нив за злонамерни намери, додека вирусите и црвите се или случајни или бенигни.

Што прават тројанци

Како што е наведено погоре, тројанци може да имаат различни форми, и тие имаат код кој ги прави способни да прават речиси ништо на компјутерот. Тие се поставени за да иницираат секогаш кога корисникот ќе го рестартира компјутерот. Откако ќе се инсталира, тој ќе создаде задна врата за далечински корисник, обично сајбер-криминалци, во системот што им дава контрола врз компјутерот. Тоа може да резултира со заклучување на сопственикот. Сите овие акции трчаат тивко и тајно. Тие дури може да ја оневозможат активната анти-вирус програма без знаење на корисникот.

Најчестиот медиум за тројански инсталации е преку преземања од возење. Што се случува е дека хакерите го менуваат кодот на веб страната за преземање на малициозен софтвер секогаш кога корисникот го посетува автоматски. Ако сметката на корисникот има привилегии за менување на софтверот, кога ќе го преземеат тројанецот, тогаш тој автоматски ќе се инсталира.

Магазините за трети лица служат како заеднички места каде што хакерите ги кријат тројанци. Тие се преправаат дека трговците нудат поевтини верзии на мобилни апликации. Пред да преземете и инсталирате некоја апликација, корисниците треба да ги прегледаат документите и дозволите што ги бара софтверот. Производите на "Епл" се веројатно безбедни, освен ако сопственикот не го "затвора" нивниот уред.

Тројанци се многу тешки за откривање. Ако некој се сомнева во своето постоење во нивниот систем, тие треба да го користат "пакетот трагачи", кој го анализира целиот сообраќај поврзани со системот, додека барате било каква комуникација со сервери за кои постои сомневање дека се под контрола на компјутерски криминал. Дури и така, постојат одредени анти-вирус програми кои се доволно доволни за да се ослободи од тројанци.

Спречување на тројански инфекции

Прво, структурата на корисничката сметка само да ги користи своите целосни административни права во ретки прилики. Исто така, тие треба да ги ограничат правата за инсталирање или ажурирање на софтверот. Користете ограничени сметки за сите други активности кои вклучуваат интернет, бидејќи тие не можат да менуваат апликации.

Второ, осигурајте се дека firewalls остануваат активни за сите домашни мрежи. Повеќето оперативни системи имаат вградени заштитни ѕидови, и така прават безжични рутери. Конечно, робустен анти-вирус софтвер кој врши редовни скенира помага да се спречи инфекции. Секогаш внимавајте редовно да го ажурирате.

November 28, 2017
Semalt: Како да се ослободите од тројански коњи
Reply