Back to Question Center
0

Semalt: Избегнувајте референции за Ghost во Google Analytics

1 answers:

Референциите на духовите се реални, и може да се сретне со нив, дури и без да се реализира. Тие може да изгледаат како добар и профитабилен сообраќај, но реалноста е дека воопшто нема сообраќај. Уште полошо е дека сообраќајот ги искривува извештаите на Google Analytics. Не постои конкретен список на сите spammy домени како што се развива. Како што тие продолжуваат да растат, ја менуваат нивната тактика, структура и технологија што се користи. Тоа е причината зошто не постои сигурно решение за заканата.

Следниот водич обезбеден од Мајкл Браун, менаџер за успех на клиентите на Semalt , треба да ги отстрани повеќето од овие закани.

Отстранување на спам референции од Google Analytics

Постојат различни начини преку кои корисникот може да ја оствари задачата:

  • Користење на Google Tag Manager
  • Филтри на Google Анализа
  • Колачиња за прелистувач

# 1 Назад Сè нагоре

Податоците содржани во системот се критични. Ако некој е да се справи со нешто што има потенцијал да ја промени својата структура како што се малициозен софтвер, тројанци или вируси. Затоа е важно прво да се поткрепи пред нешто друго. Постојат многу начини да направите резервна копија на Анализа за да се осигурате дека сопственикот ги зачувува сите необработени податоци.

# 2 Користење на погрешен Host Filter

Отворете Google Analytics, потоа одете до Публика, и потоа одберете Network. По отворањето, одберете Host Name за да ги прикажете сите име на имиња ставени на располагање на корисниците кои сакаат да го посетат сајтот. Не е можно да се стартува сценариото Analytics на друг домен освен вашиот. Доколку е видлив духовниот референт, кликнете на Admin, десната колона треба да прикаже опција за избор за вистинскиот вид на гледање што сака да го примени..Следно, одберете филтри и одберете нов филтер. Изберете сопствен тип на филтер и одберете вклучи. Потоа, внесете ја регесијата која одговара на идентификуваното име на хост со или без www.

# 3 Филтрирање лош референтен сообраќај

Првото нешто што треба да направите е да се филтрира сообраќајот што се случува подалеку од доменот на веб-страницата. Меѓутоа, ако spambot се упати кон страницата, прво креирајте нов филтер со навигација за филтрирање, создадете нов сопствен филтер. Изберете "упатување" во полето на филтерот и "долг регекс" во шемата за филтрирање. Второ, Анализа нуди функција каде корисниците можат да ги филтрираат пајаците и ботови. Изберете "Администратор", кликнете на "поглед" и под "поставувања за прикажување", проверете ја опцијата насловена како "Филтрирање на Botnet".

# 4 Поставување на колаче за филтрирање реферали за спам

Досегашните решенија не се долготрајни поради зголемениот број на спам-ботови на ден. Еве еден принцип кој треба да работи за местото:

  • Спам ботови немаат прелистувачи.
  • Поставете колаче во прелистувачот на посетителот.
  • Прочитајте го куки во Google Tag Manager и вклучете го во анализата
  • Google Analytics само ќе ги разгледа посетителите со колаче.

Сопственикот на страницата може да креира колачиња на прелистувачот на посетителот користејќи два начина. Првата е да се отпушти таг во менаџерот на ознаки или рачно да се додаде колачето со користење на фрагментот за кодекс "после таг" во подножјето на прелистувачот. Google Analytics не може да го пронајде колачето менаџерот за ознаки, поради што тој е најдобар.

На табулаторот "Администратор" изберете "сопствени дефиниции и димензии". Креирај де-статус на колаче. Сега, прочитајте ја вредноста на колачето со одење во променливи и кликнување на нова. Кога ќе завршиш со ова, се упатат кон GTM, и според димензиите на сопствени поставувања, внесете го само новиот индекс и променлив де-статус. Последниот чекор е да се осигури дека Google Analytics препознава сообраќај само со куки. Создајте нов филтер со параметри што ги опфаќаат дефинициите за колачиња

November 28, 2017
Semalt: Избегнувајте референции за Ghost во Google Analytics
Reply