Back to Question Center
0

Семалт ги презентира интересни факти за Интернет измамите и измамите

1 answers:

Интернет измами и измами може да се појават во секое време. Секој интернет корисник е потенцијална жртва.Така, значајно е да се разбере како функционираат интернет измами, така што онлајн корисниците, програмерите и сопствениците на веб-страниците можат да го заштитат своето тешко заработенопари.

Александар Пересунко, на Семалт Менаџер за успех на клиентите, во овој напис ги истакнува вообичаените измами и измами што можат да се сретнат и на интернет и офлајн.

За почеток, кражба на идентитет означува употреба на лични податоци на друго лицекако што се број на социјално осигурување, девојка или име на мајката за извршување кривични дела. Корисниците на интернет треба да бидат свесни дека користењето на идентитетот на другите луѓее многу нелегално како што е објавено во јануари 2010 година.

Второ, измама за идентитет се однесува на употребата на идентитетот на друго лице (без разлика далимртви или живи), па дури и со користење на лажен идентитет од измамници. На пример, примена на виза картичка во име на починатиот. Интернетизмамници бараат информации за лични информации, како кориснички имиња или лозинки, датум на раѓање, целосна адреса, број на социјално осигурување и целосни имиња забанкарство, како и информации за кредитни картички, онлајн услуги и потписи со намери за извршување на интернет криминал.

Третиот вид интернет измама се однесува на кредитни и дебитни картички. Дебитна картичкаИнтернет измама се случува кога измамник ги брише информациите од картичката од нејзината лента или баркод за да ја дуплира картичката..Се извршува од страна накористење на машина за "впивање" која ја скенира задниот дел од кредитна / дебитна картичка и ги доловува важни информации (на пример, број на сметка и сметкаимиња) и без никаков контакт со картичката. Во екстремни случаи, истата машина може да ја прочита иглата на одредена картичка.

Следно, фишинг, исто така познат како бренд измама е онлајн измама што повлекуваизработка на текстуални пораки, веб-страници и електронски пораки од интернет-криминалци за да изгледаат како да доаѓаат од легитимно потекло. Пораките се користат вособирање чувствителни, лични и финансиски детали на корисникот. Phasing текстуални пораки или пораки се наменети да предизвикаат реакција одкорисник на интернет. Во оваа смисла, содржината може да користи тон кој бара итен одговор, возбудлив или вознемирувачки информации или употреба налажни изјави или информации. Фишинг текстовите често не се персонализирани.

Измама за однапред плаќање е интернет измама што некои фирми ги користат за обезбедување заемина поединци. Главните цели се луѓе со лош кредитен рејтинг или кои не можат да се квалификуваат за заеми на институции / банки. Тие користат фрази како"Немате кредитен рејтинг?" или "Имате лоша кредитна историја?" Откако еден интернет корисник е зависник, измамниците иницираат процес на измама одбарајќи паушална пари однапред за да пристапат до заем. По добивањето на пари, scammers исчезне.

Лотарија (или награда теренот) се однесува на масовна маркетинг интернет измама каде жртвидобиваат известувања по електронски пораки, телефон или пораки кои покажуваат дека добиле пари или награди. Сепак, пред да се наплати наградата или паричните средства,жртвата е должна да плати данок или плаќање однапред. Штом жртвата ќе ги врати парите, организацијата ќе исчезне или дури ќе побараповеќе пари. Во оваа смисла, јавноста се известува дека лотариите или наградите што се добиваат во Канада не подлежат на такси или даноци.Дополнително, како мерка на претпазливост, интернет корисниците се охрабруваат да ги следат лотариите, привлеките или натпреварувањата што ги внесуваат.

November 28, 2017
Семалт ги презентира интересни факти за Интернет измамите и измамите
Reply