Back to Question Center
0

Semalt Expert: Упатство за филтрирање на поддомени во Google Analytics

1 answers:

Овие денови, многу е важно да поставите сопствени филтри и под-домени во Google анализи. Тоа ќе ви овозможи да ги анализирате, оцените и да ги видите сообраќајот на вашиот веб-сајт, како и нивните извори. Без разлика дали имате блог, веб-страница на компанија, неколку целни страници или подружница, важно е да ги филтрирате под-домените.

Ендру Дихан, еден од водечките експерти од Семалт , зборуваше за некои лесни совети во овој поглед.

Поставете Google Analytics

Првиот чекор е да поставите Google Analytics во вашите поддомени. Треба да користите истите или различни UA кодови за нив и да ги чувате некаде на вашиот компјутер. Тоа може да изгледа едноставно, но треба да запомните дека не сите веб-сајтови користат исти UA својства. Ќе треба да креирате различни филтри за различни под-домени и бидете сигурни дека кодовите се правилно вметнати.

Креирајте нов приказ во Google анализи

Следно, треба да креирате нови погледи во Google Analytics. Откако ќе ја отворите вашата сметка на Google Analytics и одете на вашата контролна табла, треба да ги прилагодите поставките од горниот десен агол каде што е присутно административното мени. Овде можете да внесете што е можно повеќе домени. Единственото нешто што треба да се запамети е дека ќе одберете различни филтри за различни веб-страници и ќе креирате нови ставови секој пат кога ќе се вметне страница тука..

Креирај тест прегледи

Ако сте нови на Google Analytics, ние ќе Ви препорачаме да креирате тест-погледи за да избегнете било каков проблем. За секој домен и под-домен, можете да креирате различни пробни погледи кои ќе гарантираат дека сте ги избегнале сите грешки. Потоа можете да добиете пристап до податоците за суровиот сообраќај за да дознаете повеќе како функционира овој процес.

Примени сопствени филтри

Откако сте создале нови ставови, следниот чекор е да користите сопствени филтри. За ова, треба да го изберете поединечниот дел од филтерот и да отидете на радио копчето. Кликнете на тоа копче и додајте ги вашите поддомени тука за да започнете. Додавањето сопствен филтер е еден од најсеопфатните и неверојатни начини за правилно да ја извршите работата

Додајте листи за исклучување на упатствата

Додавањето списоци за исклучување на упатствата е добра идеја бидејќи ќе ги спречи вашите поддомени да добиваат лажен и низок квалитет на сообраќај. За ова, треба да го изберете вашиот имот или поддомен. Откако ќе биде избрано, можете да кликнете на копчето за информации за следење и да ја добиете комплетната листа за исклучување на упатувањето. Овде можете да ги додадете URL-то на поддоменот и да започнете.

Што е поддомен и како да го следиме?

Ако имате неколку веб-страници чии адреси се www.abc.com или нешто друго, лесно е да имате поддомени по ваш избор и нивниот број не е ограничен. Поддомен е единствен домен кој е создаден под вашата главна веб-страница и може да биде активиран или деактивиран во секое време. Најчесто, ако корисниците се движат од една хостинг услуга на друг, лесно е да ги задржат истите домени и тоа нема да ја наруши нивната севкупна репутација на интернет. Исто така, кредитирањето на вашата поддомена е лесно, бидејќи главното име на домен ќе плати во ваше име и плаќањето автоматски се испраќа или од вашата кредитна картичка или од PayPal.

November 28, 2017
Semalt Expert: Упатство за филтрирање на поддомени во Google Analytics
Reply