Back to Question Center
0

Semalt Expert ги обелодени советите за тоа како да го исклучите ботскиот сообраќај од вашата Google анализи

1 answers:

Бот сообраќајот, внатрешниот сообраќај и сајбер безбедноста се рангирани како највисоки тренд прашања во светот на дигитален маркетинг . Важноста на чувањето на вашата статистика на Google Analytics не може да се нагласи доволно добро. Презентацијата на извештаите на Google Analytics кажува повеќе за вашите одлуки и онлајн маркетинг вештини. Google Analytics игра клучна улога во помагањето на пазарот да разберат и да ги анализираат сообраќајот до нивните сајтови.

Бот сообраќајот е еден од најсуштинските и потенцијалните извори кои придонесуваат за лажни податоци.

Андреј Дихан, менаџер за успех на клиентите на Semalt , препорачува исклучување на бот и внатрешен сообраќај од вашата веб-страница што ќе ги подобри своите перформанси.

Што треба да знаете за Бот Шверц

Роботите, ботови и пајаците се автоматизирани апликации кои ги завршуваат задачите на интернет платформи без да бидат контролирани. Статистичките податоци имаат дека сообраќајот на бот контролира повеќе од половина од сообраќајот генериран на платформите. Според ИТ професионалци, бот сообраќајот расте со многу висока стапка, каде што се соборува човечки генерирани сообраќај.

Подемот на сообраќај на бот, малициозен софтвер и тројански вирус подразбира зошто е неопходно да се исклучи и контролира сообраќајот на бот во податоците и извештаите на Google Analytics. Бидете подготвени кога читате и толкувате извештаи..Погрешното толкување може да ги премести вашите достигнувања во погрешна насока

Како да се открие бот сообраќај од вашите податоци

Квалитетот на вашите извештаи и податоци е многу подобар без бот сообраќај. Сепак, сообраќајот на бот не може да се открие во вашите податоци на Google Анализа, бидејќи не се вчита на Javascript. За среќа, не мора да се грижите за сите видови на ботови. Постојат добри ботови кои работат за вашата благосостојба, како што се роботите. Добрите ботови се исклучени од извештајот за Google Analytics стандардно.

Другиот вид на ботови, лоши ботови, претставува голема опасност за вашата кампања. Лош ботови посетат вашиот веб-сајт со цел за воведување на тројански вирус, малициозен софтвер, стружење на вашата содржина и спамирање. Лошите ботови се карактеризираат со имитација, каде што тие го имитираат човечкото однесување што го отежнува диференцирањето на ботови од легитимните посетители.

Отстранување бот сообраќај од Google Analytics

  • Посетете ги поставките за администраторски приказ и кликнете "Исклучи ги сите хитови од познати пајаци и ботови"
  • .
  • Проверувајте сомнителен сообраќај и користете важечко име на хост за да го исклучите откриениот сообраќај.
  • Отворете ја опцијата Сопственост, кликнете на копчето 'Информации за следење' и проверете на 'Листа за исклучување на упатствата'.

Овој метод работи да се исклучат сомнителни и откриени ботови од вашиот извештај. Овој метод работи за мали и големи веб-сајтови. Со исклучок на сите бот хитови од познати пајаци и ботови ефикасно работат за добар број. Чистењето на извештајот на Google Analytics им овозможува на сопствениците на бизниси да донесат критични одлуки во однос на благосостојбата на нивните бизниси. Размислете за техники за спроведување кои ќе ги блокираат обидите за хакирање, малициозен софтвер и тројански вирус да влијаат на вашата веб-страница. DataDome, топ-рангирана ИТ компанија дојде до спасување на сопствениците на бизнисот. Компанијата нуди решенија за бот сообраќај со контрола на видот на ботови кои го посетуваат вашиот сајт. Горенаведените совети ќе ви помогнат да постигнете почисти и прецизни податоци на Google Analytics.

November 28, 2017
Semalt Expert ги обелодени советите за тоа како да го исклучите ботскиот сообраќај од вашата Google анализи
Reply