Back to Question Center
0

Semalt Expert дефинира чекори за да се избегне инфекција со Ransomware

1 answers:

Една од најопасните работи за зарази на компјутерски систем е малициозен софтвер. Еден добар пример е малициозен софтвер CryptoLocker, кој веќе некое време е непријатност за онлајн корисниците. До пред неколку месеци, експертите немаа дефинитивно решение за ставање крај на заканата. Malware-от заклучи повеќе од половина милион луѓе надвор од нивните системи. Владата заедно со некои безбедносни експерти успеаја да ја неутрализираат заканата, а корисниците на интернет сега можат лесно да се одморат. Она што го направи владата беше дека ги заплениле сите компјутери за кои се верувало дека се извор на малициозен софтвер. Подоцна, ИТ компанија разви алатка која ја објавија за употреба од страна на луѓето кои ги инфицирале своите компјутери. Нејзината примарна цел беше да ги декриптираат сите firewalls и да ги повратат изгубените датотеки.

Оливер Кинг, водечки специјалист на Semalt Дигитални услуги, разговараше за некои релевантни прашања кои ќе ви помогнат да избегнете опасни напади со ransomware.

Сепак, колку што онлајн корисниците имаат еден помалку проблем да размислуваат, CryptoLocker не постои изолирано. Постојат слични малициозен софтвер за роаминг на интернет, со што хакерите продолжуваат да се развиваат повеќе за секојдневниот бизнис. На пример, по преземањето на CryptoLocker, CryptoWall, го зазеде своето место. Тоа е ransomware што постоеше од ноември 2013 година. Оттогаш, над 625.000 компјутери кои содржат над 5..25 милијарди датотеки се жртви. Ransomware не е толку комплициран како CryptoLocker во инфраструктурата и изворниот код, но не го прави тоа помалку закана.

Кога CryptoWall добива влез во чист компјутер, ги скенира сите датотеки, потоа користи енкрипција RSA за шифрирање. Откако таа постојано се става во системот, ја отвора апликацијата Notepad со специфични детали за тоа како сопственикот може да пристапи до услугата за декрипција. Процесот, секако, ќе вклучува плаќање за услугата. Како минимум, програмите за декрипција започнуваат со 500 долари и се зголемуваат до 1000 долари по седум дена. Упатствата покажуваат дека само прифатените трансакции се во вид на биткоини и адреса за плаќање на промени со секој заразен корисник.

Следните 9 чекори укажуваат на начините преку кои корисниците можат да се заштитат од ransomware, како што се CryptoLockker и CryptoWall, бидејќи тие спаѓаат во категоријата подмолно семејство ransomware.

  • Секогаш внимавајте да го ажурирате оперативниот систем и безбедносниот софтвер што се користат за пристап на интернет.
  • Заштитете ги податоците од системот со инвестирање во алатки за заштита и алатки за опоравување при катастрофи како што е Pavis Backup.
  • Не кликнете на прилози од е-пошта што ги испраќаат непознати лица и внимавајте на оние што изгледаат како да излегуваат од легитимни испраќачи.
  • Редовно да чуваат важни информации во неповрзаното складирање.
  • Облак услугите што ги нудат пребарувачите обезбедуваат голема сигурност, и како корисник треба да се размисли за пренесување на нивните информации до нив.
  • Постојат инцидентни одговорности и протоколи за еластичност за да им се помогне на претпријатијата да ги следат системските инфекции
  • Софтверски програми за откривање на шансите за инфекција. Ако програмата идентификува потенцијална закана, веднаш консултирајте се со ИТ професионалец.
  • Исто така, редовните промени во корисничката сметка и мрежната лозинка го намалуваат ризикот од инфекција кога еден ќе го отстрани системот од мрежата.
  • Означете ги или блокирајте ги сите датотеки .exe испратени преку е-пораки или користете систем за филтрирање на анти-спам.
November 28, 2017
Semalt Expert дефинира чекори за да се избегне инфекција со Ransomware
Reply