Back to Question Center
0

Семалт Експерт го претстави Водичот за тоа како да се ослободите од спам во Google Analytics

1 answers:

Спамер рефера се смета за лажен референтен сообраќај како што е снимен во извештајот на Google Analytics. Тоа е лажна бидејќи не е создадена од вистински луѓе, туку од спам-ботови. Бот е програма за роботи што е развиена за да генерира повторувачка активност. Затоа, оние дизајнирани да создаваат спам пораки се нарекуваат спам-ботови. Тие најчесто ги користат референтните глави кои имаат скриени URL адреси кои ги пренасочуваат корисниците на страницата која Google бот потоа ја третира како backlink која има корист од спамер само додека ги зголемува нивните рангирања за пребарување.

Виш менаџер за успех на клиентите на Semalt , Artem Abgarian, објаснува како да се бори против овие опасни спамирани напади.

добри ботови против лошите ботови

Добар ботови се конструктивни, додека лошите ботови имаат деструктивни тенденции.

 • добри ботови. Нивната цел е да поминат низ колку што можат повеќе информации и да пријавуваат назад со корисни извештаи кои им помагаат на корисниците. Тоа ги прави добри ботови. Googlebot е добар бот кој се користи за индексирање преку веб-страници и содржина на индексирање
 • лоши ботови. Ова се сите ботови со малициозни намери.
 • Интегритет на податоци. Не е важно природата на бот. Ако поседува способност да изврши JavaScript, тогаш има потенцијал да создаде искривени извештаи во Google Analytics.
 • Botnet. Ова се серија на меѓусебно поврзани компјутери, од кои сите се заразени..Тие се користат од страна на напаѓачот за да се здобијат со нелегален влез во компјутерот на корисникот, бидејќи тие ги користат стотиците адреси на веб-сајтот на располагање.

Сомнителни упатства

Веќе обезбедуваат докази за тоа како упатување на спам и спамботи ги собира е-мејл адресите и аналитички извештаи. Сепак, нивната злобна намера може да биде поштетна, особено ако инвеститорот сака да го зарази веб-сајтот со малициозен софтвер, тројанци или вируси. Во други случаи, тие може да го направат компјутерот дел од ботнет. Експертите советуваат никогаш да не кликнат на сомнителни веб-сајтови како хакери ги користат за да се скрие малициозен софтвер. Ако компјутерот стане дел од ботнет, хакерите можат да го користат за да испратат спам или малициозен софтвер на луѓето од листата со контакти. Тоа значи дека блокирањето на целата серија на ботнет може да ги ограничи другите вистински корисници бидејќи хакерот ги принудува во ботнет мрежа.

ранливи веб-страници

Само подложни сајтови се нападнати од спамботи. За корисниците да се заштитат од експлоатација, тие треба да се ослободат од нивните веб-сајтови. Најчесто, најчестите жртви се евтините дели хостинг системи, како и обичните колички за купување.

се ослободи од спам

Следниве е листа на работи кои корисниците можат да направат за да се ослободат од спам:

 • Побарајте ги сите референтни врски со стапка на отскокнување од 100% или 0% со повеќе од десет сесии. Секогаш го потврдува својот идентитет на интернет. Ако тие се спам референции, користете сопствен напреден филтер.
 • Блокирај го реферерот од спамботи користејќи ја датотеката .htaccess и додавајќи код за да ја блокира адресата.
 • Блокирајте ја IP адресата што ја користат Spambots со додавање на IP адресата што ја користи хакерот.
 • Може да се користат различни IP адреси кои зафаќаат помалку простор од индивидуалното блокирање
 • Блокирај ги непријателските кориснички агенти
 • Користете ја функцијата за филтер на Google Анализа
 • Овозможете го заштитниот ѕид на компјутерот кој става филтер помеѓу компјутерот на корисникот и интернет.
 • Ако постои закана од нов бот, секогаш контактирајте го администраторот.
 • Користете го Google Chrome како стандарден прелистувач бидејќи детектира малициозен софтвер побрзо од другите.
 • Прилагодените известувања во Google Analytics исто така помагаат да се утврди кога има скок во активноста.
 • Се здобијат со тестирање на пенетрација при што ја анализираат веб-страницата за сите пропусти.
November 28, 2017
Семалт Експерт го претстави Водичот за тоа како да се ослободите од спам во Google Analytics
Reply