Back to Question Center
0

Семалт Експерт дефинира причина зошто да не ја користите листата за исклучување на референци за да ја чувате спамата

1 answers:

Многу луѓе се обидуваат да се ослободат од упатување спам во Google Analytics. Причината е тоа што доведува до искривени извештаи кои можат да влијаат на тоа како сопствениците на веб-страниците донесуваат одлуки за нивните маркетинг кампањи. Списокот за исклучување за упатување е еден начин да се направи ова. Сепак, колку што е добронамерно, експертите веруваат дека ова е ужасна идеја. Колку што луѓето продолжуваат да тврдат колку е лоша идеја ова може да биде, никој никогаш не ја искористи можноста да ја објасни причината зошто.

Џејсон Адлер, Менаџер за успех на клиентите на Семалт Дигитални услуги, ќе се обиде овде да го објасни ова.

Постојат многу статии во врска со тоа како треба да се направи за отстранување на упатување спам. Сепак, ние само ќе се концентрираме на тоа зошто не треба да се користи листата за исклучување за упатување. Google го задржува користењето на листата за да го исклучи сообраќајот што произлегува од колички за купување од трети лица. Преку овој начин, Google Analytics го спречува пребројувањето на потрошувачите во нови сесии преку упатување и враќање на купувањата. Тоа се случува кога клиентот ќе се појави од страната на третата страна и подоцна ќе се врати на страната за потврда на нарачката.

Едноставната дефиниција дадена од Google може да предизвика заблуди во јавноста. Фразата во која се наведува дека кога исклучувате референтен извор, целиот сообраќај што доаѓа од тој забранет домен не предизвикува нова сесија, многу ги збунува..

Луѓето последователно ќе претпостават дека ова исклучување значи дека Google Analytics нема да ја вклучува посетата од извештајот. Тоа обично не е случај. Она што се случува е дека Google се обидува да ја поврзе актуелната посета со оригинална посета на веб-страницата. Освен тоа, го спречува препознавањето на какви било информации за упатување. Сепак, постои очигледна посета, само дека нема извор.

Еве демонстрација на тоа што значи ова:

Една веб-страница stackoverflow.com има линк до страната која ја поседува. Ако лицето кое го посетува "осамено" сајт кликне на линкот или доменот, се појавува како упатување од StackOverflow во Google Analytics.

Во десктоп прегледот, се вели дека има еден активен корисник на страницата, наведувајќи го StackOverview во врвниот социјален сообраќај. Сега, ако некој одлучи да го додаде новиот домен во листата за исклучување за упатување и кликнете на истата врска, но од друг прелистувач, Google Analytics сè уште ќе ја сними посетата. Главно, листата за исклучување ги задржува сите домени вклучени во листата. Според Google Analytics, колку што е загрижен, пристапот од новиот прелистувач предизвикува нова сесија, третирајќи го акцијата како нов корисник. Затоа, аналитиката го третира како директна посета бидејќи не содржи информации за упатување

Ако некој содржи премногу спам линкови и домени до нивните листи за исклучување на упатувањето, тие можат да работат против сопственикот на веб страната и да се свртат кон директен сообраќај. Затоа, една ја заврши целта да се испрати спам за спам надвор од извештајот на Google Analytics, а на свое место, се крева директна алтернатива за сообраќај. Во секој случај, веб-сајтот метрика ќе остане надвор.

Заклучок

Ако спама реферали стане опасност, сметаат дека не користат листа за исклучување упат за да се ослободи од нив.

November 28, 2017
Семалт Експерт дефинира причина зошто да не ја користите листата за исклучување на референци за да ја чувате спамата
Reply