Back to Question Center
0

Семалт Експерт: 4 Видови онлајн криминал, со кој се соочувате денес

1 answers:

Како што на интернет продолжува да се поврзе многу компјутери, хакери и други сајбер криминалципродолжат да измислуваат нови техники за да ги исполнат своите потреби. Алатките што ги користат хакерите постојано се подобруваат како што напредува технологијата. Кога ниеда направат веб-страници, малку го разгледуваме фактот дека хакер може да одземе многу вредни информации од компјутерски систем. Како резултат,безбедноста на вашата веб-страница за е-трговија и онаа на вашите клиенти во голема мера зависи од администраторот.

За да се држат настрана од овие случаи, секогаш е важно да се вклучат некои специфичнимерки за вашите онлајн и компјутерски апликации. Затоа Рос Барбер, менаџер за успех на клиентите Семалт ,ги наведе најпопуларните типови на компјутерски измами:

1. Фишинг

Овој криминал подразбира употреба на лажни или клонирани веб страници. Хакер или компјутерски криминалзад мотивот може да креира страници кои се идентични со оние на одредена веб-форма или се пријавуваат во форма. По овој канал, на scammerпотоа бара начини да ги натера жртвите да кликнат на тие врски. Оваа техника е особено важна за украдените лични информации како што селозинки и информации за кредитна картичка.

2. Хакирање

Хакерство е еден од најстарите случаи на интернет измами. Хакирањето вклучува нелегалновлез во компјутерски систем и изведување на некои типични нелегални активности на системот. Најчесто хакерски случаи вклучуваат лоши намеризад лицето кое игра хакове..Хакирањето ги олеснува повеќето масовни злосторства и измами. На пример, хакерите можат да добијат пристап до различни банкинајавувања на различни карактери. Овие најавувања може да бидат достапни во текот на темната мрежа на поединци во земјите во развој кои ги пренесуваат паритебез трага.

3. Кражба на идентитет

Личните податоци можат многу брзо да протекуваат низ компјутерскиот систем. На пример,хакерите можат да користат едноставни техники како SQL Injection и да добијат пристап до базата на податоци која е полна со релевантни информации за клиентот. Како резултат,хакерот може да ги модифицира, подигне, преземе или избрише датотеките на ранлив веб-сервер. Покрај тоа, хакер, исто така, може да врши некои незаконски делакако крадење на лични податоци за употреба во други интернет измами.

4. Клонирање на веб-страници

Некои сајбер криминалци ги преземаат своите вештини далеку од спамирање. На пример, тамусе случаи каде што хакерите креираат веб-страници кои се дупликат на друго место. Стандардните намери зад овој трик може да вклучуваат и потребанапад на ранливи лица. Во други случаи, тие ги измамуваат луѓето да купуваат во некои од нивните клонирани страници на продавница, само за кражба на многу париза нив. Во други ситуации, лични информации може исто така да истекуваат на хакери на ваков начин.

Заклучок

случаи на интернет измами се во пораст по напредокот на компјутерските системи.Постојат многу случаи кои вклучуваат правење на сајбер безбедносни операции на луѓето во компромитирана држава. Во сите овие случаи, лицата како хакерии scammers играат клучна улога. Познавањето на видовите и формите на компјутерски измами може да биде од корист за начинот на функционирање на системот. Водруги случаи, компјутерска измама претставува основа преку која луѓето можат да најдат и автоматизираат хаки како во фишинг. Овој водич може да му помогне на веб администраторотили блогер ја зголеми безбедноста на мерките за целосно хакерство.

November 28, 2017
Семалт Експерт: 4 Видови онлајн криминал, со кој се соочувате денес
Reply