Back to Question Center
0

Semalt: ефективни начини за исклучување на внатрешниот сообраќај во Google Analytics

1 answers:

Една од наједноставните грешки што компаниите, агенциите и поединците ги превидуваат кога станува збор за броењето на нивниот месечен број е вклучувањето на нивниот сообраќај во веб-страниците на нивниот клиент. Тоа може да изгледа безначајно, но има огромна улога во девизниот курс, бидејќи го зголемува сообраќајот што го добиваат од посетителите.

Постојат неколку начини, наведени од Andrew Dyhan, менаџер за успех на клиентите на Semalt дигитални услуги, кои може да ги користите за да го ублажите овој проблем. Тие се движат од едноставни инсталации до оние кои бараат развој на ресурси за спроведување. Едно нешто да се запамети е секогаш да имате посебна сметка за анализа, каде што може да ги зачувате сите сурови податоци како резервна копија.

# 1 Приклучок за одбирање на прелистувачот на Google Analytics

Најлесно е да се имплементира. Сите корисници кои сакаат да го блокираат треба да преземат и инсталираат Add-on пребарувач за отстранување на Google Analytics. Откако ќе се инсталираат, тие веќе нема да можат да испраќаат податоци за посетителите во аналитиката. Работи со забрана на ГВ JavaScript од испраќање информации за посета. Тоа, сепак, не му дозволува на корисникот да избере кои информации се блокирани. Затоа, ако има некои информации кои треба да ги пренесат податоците за посета, тогаш исклучете ја наставката.

Инсталирајте го додатокот на сите кориснички профили, прелистувачи и сите уреди со пристап до прелистувачот. Исто така, запомнете дека додатокот е вклучен за сите профили. Затоа, ако тековниот профил што се користи е она што тече тестовите, потоа преминете на друг профил или оневозможете го додатокот за да проверите дали следењето работи правилно.

# 2 Прилагодено филтри врз основа на IP

Единствена IP адреса :

Одете во табулаторот Admin во GA и одберете филтри. Од нив, одберете да додадете нов филтер од табулаторот за филтрирање. Од тука, вметнете сопствен филтер користејќи единствена IP адреса. По поставувањето на параметрите, кликнете на зачувај и потоа излезете..

Опсегот на IP адреси:

Следете ја истата постапка за единечни IP адреси. Сепак, по изборот на нов филтер, изберете сопствен филтер во типот на филтерот, и исклучете ја IP во полето за исклучување на филтерот. Конечно, внесете го опсегот за IP во моделот на филтерот.

# 3 Прилагодено филтри врз основа на интернет провајдер

Исклучувањето на сообраќај од интернет провајдер може да биде преку предефиниран или сопствен филтер. На ист начин, може да се игнорира интернет провајдер од GA. Тоа е или еден користи домен на интернет провајдер или организација на интернет провајдери. Разликата е во тоа што се однесува на регистрираното име според прашањето на интернет провајдерот, додека другото значи географски домен на интернет провајдерот. Предефинираниот филтер дозволува само да работи со домен на интернет провајдер

Домен на ISP:

Користете ја истата постапка за низа IP адреси, користете го предефинираниот филтер во тип на филтер, а потоа исклучете го доменот на ISP.

Организација на интернет провајдери:

Тип на филтер треба да биде сопствен филтер, а потоа да ја исклучите организацијата на провајдери во полето за филтрирање. Потоа вметнете го својот домен во "од доменот на ISP"

# 4 Поставете JavaScript Cookie

Двете методи кои се користат се _setVar и _setCustomVar . Разликата помеѓу двете е дека _setVar го користи полето User Defined Filter, а второто не може. _setVar му овозможува на корисникот да поставите филтер на профилот што може да го користат за исклучување на личниот сообраќај. Алтернативната _setCustomVar користи напредни сегменти кои овозможуваат филтрирање на сообраќајот. Тоа значи дека податоците што ги филтрира доаѓа откако ќе помине низ GA.

_setVar : поставете сопствен филтер во типот на филтерот, треба да биде корисничко дефинирано поле за филтрирање и да го користите вработениот како шаблон за филтрирање.

_setCustomVar : исклучува приспособена променлива (клуч 1), потоа одберете ги оние што точно се совпаѓаат со вработените. Потоа вклучете ја приспособената променлива (вредност 01) и точно совпаѓање на Да.

November 28, 2017
Semalt: ефективни начини за исклучување на внатрешниот сообраќај во Google Analytics
Reply