Back to Question Center
0

Прашајте експерт од Semalt Како да го отстраните спам од Google Analytics

1 answers:

Не би било погрешно да се каже дека известувањето е еден од најважните аспекти на влезниот маркетинг, а сигурни податоци се клучни за успехот во известувањето. Понекогаш во контролната табла на Google Analytics забележуваме дека голем број хитови влегуваат. Тие всушност се сообраќајни ботови и треба да бидат ослободени од што е можно порано. Ние треба редовно да извршуваме проверки на нашите портали за да го анализираме и решиме проблемот пред да биде предоцна и да ја изгубиме нашата веб-страница на хакери.

Artem Abgarian, Високи менаџер за успех на клиентите на Semalt , елаборира тука за чекорите за брзо отстранување на досадни спам.

Првиот чекор

Пред да ги приспособите вашите поставки во Google анализи, треба да ги тестирате сите достапни филтри и да направите соодветни прилагодувања. Ова ќе ви помогне да ги имплементирате најдобрите стратегии. Можете да го започнете процесот со тестирање на број на прегледи што ги добивате. Откако ќе го тестирате, следниот чекор е да го блокираш спем-сообраќајот и нивните извори. Вистина е дека постојат многу методи за блокирање на несаканиот сообраќај и ботнети, но најлесниот начин е да му дозволите на Google да ја извршува својата работа. Одете во делот Администратор и прилагодете ги поставките за филтерот Bot. На овој начин може да се спречи доаѓањето на не-вистински и лажен сообраќај во голема мера. Google постојано ги ажурира своите филтри за ботови и политики за да им помогне на веб-администраторите да добијат максимални придобивки од нивните ресурси.

Што е сообраќај со спам и како да го идентификувате

Несаканиот сообраќај има способност да се плетка со вашите датотеки..Тој го започнува својот процес со испраќање бескорисен сообраќај и лажни погледи. Ако видите многу посетители и не ги знаете нивните извори, има шанси спам да погоди вашиот сајт. На спам сообраќај е испратен од страна на различни botnets и spambots развиен од Екслузивно хакери да ги крадат вашите лични податоци.

Постојат различни начини да се анализираат, идентификуваат и да се ослободат од спам. Прво на сите, треба да ги прилагодите поставките на таблата на вашиот Google Анализа. Исто така, треба да креирате резервни датотеки, така што вашите податоци никогаш не се изгубени. Плус, важно е да проверите дали вашата стапка на отскокнување и веб-сесии се до знакот или не.

Не само ова, туку и да ги проверувате и прилагодувате вашите хонорарни имиња на Google. Ако забележиш дека Googleweblight е твоето име на хост, тогаш тоа е добра идеја да се оди со. Инаку, треба да го промените што е можно порано.

Како да го блокираш несаканиот сообраќај

Еден од најлесните и најдобрите начини за блокирање на несаканиот сообраќај е редовно создавање на изрази на филтри. Тоа треба да го содржи името на доменот, името на датотеката и името на домаќинот. Бидете сигурни дека сте дале различни имиња на различни веб-сајтови или домени за да се избегне забуна. Треба да го поставите типот на филтерот да се приспособи и тука да ги вклучи и имињата на домаќините. Следниот чекор е да се провери секој филтер пред да го имплементирате на своите сајтови.

извори на спам

Точно е дека постојат голем број на извори на спам. Она што треба да направите е да ги блокирате сите тие извори еден по еден. Чистете ја контролната табла на Google Analytics и проверете ја правилно пред да креирате филтри и да блокирате извори на спам. Откако ќе ги следите овие чекори, би било лесно да се ослободите од несаканиот сообраќај. Бидете сигурни дека сте ги блокирале сите IP адреси кои се сомнителни за испраќање лажен сообраќај, бидејќи може да наштети на вашиот сајт и AdSense во голема мера.

November 28, 2017
Прашајте експерт од Semalt Како да го отстраните спам од Google Analytics
Reply