Back to Question Center
0

Пракса од Semalt: Избегнување на мобилен малициозен софтвер

1 answers:

Мобилните уреди можеби нема да страдаат колку што компјутерите прават кога станува збор за малициозен софтвер. Сепак, бројот на паметни телефони во употреба продолжува да се зголемува. Износот на лични информации во овие уреди, исто така, расте, што значи дека на сајбер-криминалците им се претпоставени потенцијални области. Malware не само што ќе се меша со корисничкото искуство, но исто така ќе донесе проблеми во врска со измама и кражба на идентитет.

Јулија Вашнева Селталт Високиот менаџер за успех на клиентите, потсетува дека корисникот треба да ја третира безбедноста на мобилниот уред со истата внимателност како и со нивните компјутери, ако тие треба да ги задржат од закана од малициозен софтвер. Исто така, постојат и други начини на кои корисникот може да ја спречи инфекцијата со малициозен софтвер, тројанци и вируси.

Доверливи извори

Кога корисниците почнуваат да се одлучуваат за апликации од трети лица за нивните уреди, тие ги ставаат во ризик своите мобилни уреди. Причината е тоа што компаниите како што се Google и Apple имаат строга безбедносна инфраструктура за нивните онлајн продавници. Трети лица трговци нудат поевтини апликации и софтвер, кои инаку се недостапни во официјалните продавници. Она што луѓето не го знаат е дека тие исто така може да содржат вируси и други злонамерни содржини поради што цените се ниски за да ги привлечат да ја преземат. Корисниците треба да разберат дека треба да се држат за преземање на софтвер од доверливи извори. Исто така, посетените веб-страници исто така може да бидат извор на малициозен софтвер, вируси и тројанци. Затоа, држете се до доверливи веб-адреси.

Дозволи

Мобилните оперативни системи воведуваат доволно безбедносни протоколи за да се осигурат дека уредот останува безбеден. Секоја сомнителна содржина која се обидува да добие пристап до функциите на уредот бара дозвола од корисникот да ја направи својата валкана работа. Корисниците треба да обрнат внимание на апликации и софтвер што бараат дозвола за пристап до одредени податоци. Секогаш размислете дали им се потребни информациите за да бидат корисни во извршувањето на нивните должности. Апликацијата се обидува да пристапи до премногу податоци, го негира пристапот и бара помалку инвазивен софтвер.

Безбедносен софтвер

Луѓето сметаат дека е речиси незамисливо да се користи лаптоп или компјутер кој нема заштита. Сепак, кога станува збор за мобилни уреди, тие се малку лабави за обезбедување на нивниот уред со заштитен софтвер. Многу луѓе се одлучат да ги складираат своите лични информации во нивните паметни телефони. Она што не знаат е дека 96% од нив не доаѓаат претходно инсталирани со безбедносен софтвер. Дури и така, има огромен број софтвери за превземање кои се наоѓаат на продавниците за мобилни уреди, кои се бесплатни, што може да помогне да се ублажи проблемот.

Редовно проверувајте мобилни апликации

Пред да можете да преземете или додадете нови апликации или софтвер, секогаш проверувајте ги тековните инсталирани и дали се ажурирани. Со тоа, се осигурува дека напаѓачите не ги искористуваат слабостите во постарите верзии на апликациите на уредот. Развивачите ги објавуваат ажурирањата што доаѓаат заедно со закрпи до грешки и грешки од претходните верзии. Кога го прави тоа, проверете како работат апликациите. Ако постои апликација која продолжува да работи и зголемување на користењето на податоците, постои голема можност сајбер криминалците веќе да го инфицираат уредот.

Проверете App Reviews

Коментарите на апликациите содржат прашања што другите корисници може да ги користат по нив. Прегледите треба да го насочат корисникот на мобилниот уред во изборот на кој софтвер да се преземе.

November 28, 2017
Пракса од Semalt: Избегнување на мобилен малициозен софтвер
Reply