Back to Question Center
0

Како да се спречи сајбер криминалците од нивните злосторства - Semalt Expert

1 answers:

Не би било погрешно да се каже дека технологијата и интернетот ги направија нашите животи удобни. Во исто време, ризиците од добивање на напади од вируси и хакери се зголемени. Мајкл Браун, Семалт Менаџер за успех на купувачи, вели дека, за жал, не се поставени мерки за спречување на сајбер напаѓачите од нивните злосторства. Социјалните медиуми се една од нивните главни цели. Тие ги привлекуваат луѓето и се обидуваат да ги киднапираат вашите лични податоци и датотеки за неколку секунди. Големите компании и различни извештаи од анкетата покажуваат дека хакерите ги напаѓаат корисниците на социјалните медиуми во голем број. Тие ве привлекуваат кон рекламите на Фејсбук и се обидуваат да ги намамат корисниците на Твитер.

Што е Malware?

Malware е специфичен тип на злонамерна програма или скрипта која може да го оштети вашиот компјутер или мобилен уред и можеби ги инфицира сите ваши датотеки. Социјалните медиумски малициозен софтвер се појавува кога вашите социјални медиумски профили се компромитирани, и го губите пристапот до вашите лични карти. Кога корисникот на FireFox ќе биде погоден од малициозен софтвер, тој веднаш треба да инсталира друг прелистувач.

Во последниве месеци, тројанските напади инфицирале голем број корисници на социјални медиуми. Тие ја следат вашата историја, кориснички имиња и лозинки и ви навираат да кликнете на линковите што содржат малициозен софтвер или вируси.

Редовно менувајте ги вашите лозинки

Пред сè, треба да ја проверите и да ја обезбедите вашата лозинка. Осигурајте се дека користите силна лозинка и да ја менувате редовно..Безбедна лозинка е таа што содржи големи букви, мали букви и мешавина на зборови. Исто така треба да содржи и неколку броеви и треба да биде невозможно да се погоди. Размислете за менување на вашата лозинка еднаш неделно, за да може да бидете сигурни на вашата онлајн безбедност и заштита.

Размислете двапати пред да кликнете

Една од најпознатите несреќни работи е тоа што луѓето се заглавени со pop-up реклами и кликнете на врските во голем број. Додека го користите интернетот, не треба да кликнете на непознати врски, бидејќи тие може да содржат малициозен софтвер и вируси. Исто така, постојат шанси дека вашите лични профили на социјалните медиуми ќе бидат компромитирани, бидејќи малициозниот софтвер ќе се шири во вашиот систем и ќе ги инфицира повеќето од вашите датотеки. Точно е дека хакерите имаат голем број идеи за да ве измамат. Тоа е до вас за тоа како да останете безбедни на интернет. Силно препорачуваме да не кликнете на непознати врски или pop-up реклами по секоја цена. Откако ќе се појават, треба да го затворите прозорецот или да го рестартирате компјутерот што е можно порано.

Избегнувајте надградување

Многу луѓе сметаат дека споделувањето значи грижа. Тоа е верна до одреден степен, но на интернет, споделувањето може да предизвика сериозни проблеми. Додека ги користите вашите профили за социјални медиуми, треба да избегнувате споделување и надминување. Нема потреба да се споделува истото одново и одново. Тоа може да ги зголеми вашите шанси да бидат нападнати од хакери и малициозен софтвер.

Користете Виртуелна приватна мрежа

Виртуелните приватни мрежи можат да го заштитат вашиот уред кога е поврзан со антивирусни програми. Затоа секогаш треба да ги користите тие програми за да ја осигурате безбедноста на интернет. Вашата IP адреса е како хакерите ќе ги дознаат вашите детали. Треба да ја скриете вашата IP адреса и да се поврзете на интернет како анонимни, бидејќи тоа може да ги намали шансите да бидете нападнати од малициозен софтвер и вируси. Голем број VPN услуги се достапни на интернет.

ExpressVPN е една од најдобрите договори; тоа обезбедува вашата онлајн заштита и не дозволува малициозен софтвер да го зарази вашиот систем. Други одлични зделки се IPVanish, CactusVPN, HideMyAss и NordVPN.

November 28, 2017
Како да се спречи сајбер криминалците од нивните злосторства - Semalt Expert
Reply