Back to Question Center
0

Интернет измама и онлајн безбедност - Практични совети од Семалт за сите интернет корисници

1 answers:

Ако редовно користите Интернет, и посебно електронски пораки, тогаш мора да бидете свеснина е-мејл измамите и интернет измами.

Интернет измама е вид измама која се појавува во различни форми. Се движи одонлајн измами на е-пошта закани; за жал, нема поставени правила и прописи за спречување на интернет измами и онлајн измами. Измамницизапрете на ништо за да ги добиете вашите чувствителни информации и детали за кредитна картичка. Тие се паметни, но тоа не значи дека не можете да ги идентификувате крадците.Секогаш е можно да се ослободите од нив и да ги чувате вашите информации безбедно, особено ако се има предвид следниве совети што ги обезбедуваатАлександар Пересунко, менаџер за успех на клиентите Семалт Дигитални услуги.

Побарајте основани бизниси или продавачи

Додека се занимавате со онлајн компании, важно е да барате основани добавувачиили бизниси. За ова, можете да ангажирате добар бизнис адвокат или сметководител за да ви помогнете со документите. Бидете сигурни дека знаете сèза локацијата, телефонскиот број и адресата за е-пошта на продавачот. За ова, може да побарате неколку прашања пред финализирањето на договорот. Може да звучикако што сте прашале многу пред да ја прифатите нивната понуда, но никогаш не е предоцна затоа што сакате да останете безбедни на интернет..Исто така требабидете сигурни дека сте купување на брендирани предмети, а не на локалните производи. Ако продавачот ви нуди да имате локални производи без гаранција,ова може да биде алармантен знак.

Дури и со реквизитите на книги напишани за онлајн измами, бизнисмените честоне успеваат да ги идентификуваат вистинските продавачи. Затоа мора да го истражите продавачот пред финализирање на договорот. Повеќето луѓе не се мачатда спроведе многу истражувања бидејќи сметаат дека тоа е губење време. Дозволете ми да ви кажам дека е неопходно да бидете безбедни на интернет. Ако стекои се занимаваат со некои нови продавачи, мора да ги прашате нивните лични податоци, лична карта и комплетната адреса пред да ги процесирате надоместоците. Ако тиодлучија да купат нешто од одреден продавач, важно е да се знае предметот, неговата цена и брендот. Некои од scammers се обидуваат дапродаваме производи со низок квалитет или истечен производ; осигурајте се дека предметот што го купувате е во добра состојба и неговата цена не треба да биде повисока од пазаротстапка.

Бидете претпазливи за несакани пораки

Веќе некое време луѓето се жалат на несакани пораки. Ти би требалоне се заглавени од овие пораки бидејќи тие можат да ги украдат вашите лични податоци и податоци за кредитна картичка. Хакерите се обидуваат да ги заглават луѓето преку е-поштаприлози и слични работи; важно е да не преземате ништо што доаѓа од непозната е-пошта. Кога нарачуваат онлајн,треба да го користите бројот на вашата кредитна картичка само кога правилно проверувате веб-страница. Важно е да не ја вметнувате вашата кредитна картичкадетали или PayPal ID на веб-сајт за кој не сте сигурни.

Никогаш не ги жицајте вашите пари

Да, никогаш не треба да ги трошите парите како што е опасно. Повеќето од криминалцитебара исплати преку директни банкарски трансфери, и ако наидете на некој од нив, мора да се консултирате со вашиот адвокат.

November 28, 2017
Интернет измама и онлајн безбедност - Практични совети од Семалт за сите интернет корисници
Reply