Back to Question Center
0

Има ли начин да се заштитите од онлајн измама и кражба на идентитет? - Semalt дава одговор

1 answers:

Интернетот е полн со сите видови луѓе. Има многу луѓе преку веб коитрошат непроспиени ноќи, обидувајќи се да извршат одредени видови интернет измами. Постојат многу форми на интернет измама. Повеќето одсајбер безбедносни прашања потекнуваат од делата на хакери, спамери и други сајбер криминалци. Безбедноста на веб-страницата за е-трговија лежи внатрерацете на администраторот на страницата.

Подолу се дадени неколку совети кои ги нуди Александар Пересунко Семалт Менаџер за успех на купувачи, кој ќе ви помогне да ја задржите интернет измамата.

1. Научете како да ги идентификувате фишинг-обидите за фишинг и копје.

Копче за фишинг нападисе насочени да пробаат да добијат дополнителни информации од лице, бидејќи нивната онлајн сметка со друга организација е пробиена илистрадаат од повреда на податоците. Овие напади привлекуваат поединец да дава лични информации, нудејќи лажни ветувања. Поединец требада ги дадат минималните информации за себеси за компаниите или бизнисот, освен ако компанијата не може да објасни зошто им требаат информациите.Секогаш, легитимна компанија ќе може точно да ги објасни и одговори на сите прашања.

2. Користете силни и сигурни лозинки.

Користење на силни лозинки кои комбинираат букви,специјални карактери, капи и броеви е еден начин да се одбраните од интернет измама. Сепак, колку што лозинката е силна, користетеистата лозинка на повеќе веб-страници ја компромитира безбедноста на вашата сметка. LastPass и KeePass се некои од услугите кои им помагаатеден за креирање, чување и управување со неколку силни лозинки за сите сајтови кои ги посетува на интернет.

3. Пазете се од сомнителни пораки и прилози.

Поединецот не треба да отвора електронски поракиили прилози од недоверливи извори. Внимание треба да се обрне дури и на пораки и проширување на датотеките од прилози од доверливи изворипред да ги преземете или да ги отварате, особено официјалните изглед на пораки од вашата банка или кредитна унија што ве бараат да се најавите и да ги прегледатедетали за вашата сметка. Поголемиот дел од компаниите никогаш не испраќаат е-пошта на лице и не бараат од нив да ги потврдат информациите за нивната сметка. И дури и когатоа е легитимно, побезбедно е да ја посетите веб-страницата на компанијата или да ја повикате компанијата, наместо да кликнете на линкот даден во е-поштата.

4. Бидете скептични, информирани и внимателни.

Ако некој ве праша за вашите информации и за тоане се чувствува добро, не го стори тоа додека не разберете зошто на личноста му требаат информациите. Довербајте го вашиот внатрешен инстинкт. Исто така, учатда ги унапредувате промоциите и да ги видите на интернет. Проверете ги нивните извори. Честопати повеќето од овие пораки ќе имаат збор "измама".Имајте време да ги прочитате упатствата на Федералната трговска комисија за заштита на себе од кражба на идентитет и совети на сојузната владаза избегнување на интернет измама на USA.gov. Ако вашиот идентитет е украден веќе, пријавете кражба на идентитет.

5. Користете HTTPS насекаде.

Од страна на поединци кои осигуруваат дека се поврзани со сајтовите,тие се во посета преку SSL е најбезбедниот начин да се обезбеди еден да разговара со legit веб-страница, а исто така да се осигура комуникација со страницатасе криптирани за да ве заштитуваат од интернет измама.

6. Чувајте го вашиот анти-малициозен софтвер ажуриран.

Сепак, вируси и тројанци сене е вообичаен проблем денес; некој треба да инсталира анти-малициозен софтвер на неговата или нејзината машина. Исто така, осигурете се дека антивирусот е продолжендо денес. Застарен антивирус не е корисен.

November 28, 2017
Има ли начин да се заштитите од онлајн измама и кражба на идентитет? - Semalt дава одговор
Reply