Back to Question Center
0

Google Spam - Семалт Експерт знае како да го блокира

1 answers:

Google Analytics е под влијание на различни типови на спам. Најчестиот спам што влијае на Google Analytics е спам за упатување. Несаканите пораки насочуваат различни сметки на Google по случаен избор, но исто така можат да бидат насочени кон одредени сметки.

Френк Abagnale, Виш менаџер за успех на клиентите на Semalt , ги разгледува начините на разбивање на спам од Google Analytics.

Спам се создаваат поради повеќе причини:

а) стекнување на комисија

Креаторите на спам често добиваат комисии кои произлегуваат од зголемувањето на сообраќајната статистика која е генерирана од спам.

б) Јавност

Некои креатори на спам ги користат овие спамови за да ги шират сопствените идеологии и да ги користат за публицитет за да можат да стигнат до многу гледачи.

в) Хакирање електронски пораки

Овие спам се користат за да се пробијат е-мејл сметки, кои потоа се продаваат на други корисници.

г) ширење на малициозен софтвер

Malware се однесува на малициозни програми кои се користат за да се добие неовластен пристап до електронски податоци. Спам се користи за ширење такви програми кои можат да бидат во вид на вируси или тројанци.

д) Ширење фалсификувани информации од страна на извршни директори за зголемување на продажбата

Има случаи на извршни директори кои користат шпиони за да создадат лажен впечаток дека тие се успешни со ставање на вакви информации на веб-страниците на нивниот клиент.

Постојат различни начини на кои упатствата за упатување може да се блокираат имено:

1) Употреба на датотеки .htacess

Овој метод вклучува копирање на одредени датотеки во целниот компјутер, и овие датотеки имаат команди кои одредуваат како функционира серверот. Овој метод на блокирање на спам има ограничувања кои вклучуваат:

  • Ботови се селективни и ги избегнуваат сајтовите каде што биле блокирани од овие датотеки .htacess.
  • Залудно е да се блокираат сите веб-страници (URL адреси), бидејќи тоа троши многу време.
  • Спамките исто така се создаваат на дневна основа, и затоа станува тешко да се држи чекор со нив.

2) Употреба на сопствени филтри

Процесот може да се сумира во следните едноставни чекори:

Чекор 1

Кликнете на Google Analytics на вашиот компјутер и одберете ја иконата Сите сообраќај проследена со опцијата Препораки.

Чекор 2

Следниот чекор е да се осигурате дека го ресетирате рефералниот сообраќај со соодветна стапка на отскокнување. Препорачаната стапка на одбивање е неколку месеци. на кој домен е под влијание на спам.

Чекор 3

Постојат линкови кои може да се користат за пристап до референтните листи во случај да има потешкотии при пристапувањето кон листата на Ultimate Referrals. Овие врски вклучуваат:

Јас. https://github.com/piwik/referrer-spam-blacklist

II. https://perishablepress.com/4g-ultimate-referrer-blacklist/

III. https://referrerspamblocker.com/blacklist

Чекор 4

Следниот чекор е да кликнете на иконата Admin и да ја изберете опцијата за филтрирање. Ова е проследено со избирање на опцијата Додај филтер. Овој процес е проследен со избирање име за филтерот, а потоа со избирање на сопствената опција како тип на филтер. Ова е проследено со избирање на копчето исклучување и избирање на "Извор на кампања" во полето на филтерот. Последниот чекор е изборот на шаблонот на филтерот.

Ограничувањето на користењето на овој начин на блокирање на спам е дека е можно да се блокираат ненамерните податоци и само десет домени можат да се додадат во дадено време

3) Употреба на листа за исклучување за упатување

Другите средства за блокирање на спам се користат референтните листи. Се употребува на трети лица и само-референции. Активирањето на списоци за упатства за исклучување може да се направи во три чекори.

Чекор 1

Изберете ја опцијата Admin на сметката на Google Analytics и изберете ја колоната Сопственост. Ова е проследено со избирање на опцијата за информации за следење.

Чекор 2

Изберете го списокот за исклучување за референци и кликнете на копчето за исклучување на упатството за ADD.

Чекор 3

Изберете ги домените што сакате да ги исклучите од референтниот сообраќај.

Ограничувањето на овој метод е дека додавањето на домени во најголемиот дел не е поддржано од системот.

November 28, 2017
Google Spam - Семалт Експерт знае како да го блокира
Reply