Back to Question Center
0

Експерт од Семалт знае како да го отстрани Спам за реферати од Google Analytics

1 answers:

Спам за упатување продолжува да се појавува, и покрај тоа што Google обезбедува официјално решение. Ажурирањето цели на специјални референтни врски, кои вклучуваат непредвидливи, бесплатни видео-алатки, клучни зборови-мониторинг-успех и ранг-проверувач. Сепак, извршувањето на филтерот за хостови е најдобро решение кое треба да се разгледа пред било која друга техника.

Така, Иван Коновалов, Менаџер за успех на клиентите на Семалт , во оваа статија ја истакнува опасноста од упатување спам и како корисниците можат да се справат со таквите врски.

Според интернет експерти, упатување спам е чин на испраќање лажен сообраќај кон производ или сајт. Ова може да звучи безопасно, но тоа се претвора во сериозен проблем со интернет.

Видови на упатување спам

Во контекстот на Google Analytics, постојат два главни типа на спам за упатување: духовни и спамерски веб-роботи.

Spammy роботите се роботи кои ги посетуваат сајтовите со цел да индексираат содржини. Повеќето спамови веб-роботи користат идентитети на веб-серверите. Оттука, тие се изоставени од аналитички извештаи. Сепак, некои spammy роботи не се појавуваат како роботи, и затоа завршуваат во извештаи на Google Analytics како сесии со времетраење од 0 секунди и 100% отскокнување. Неодамна, Google воведе функција која се користи за филтрирање познати како пајаци и ботови, иако таа не е совршена.

Дух референтниот сообраќај е веројатно најголемиот од двете упатени спам.Оваа спам не ја посетува страницата.Наместо тоа, спамери ја искористуваат идејата дека Google Analytics пренесува податоци преку HTTP-барања директно во сервери на Google аналитика која имплицира дека хакер може лесно да "измислува" сесија.Покрај тоа, сообраќајот за реферација на Ghost е генериран од програми кои испраќаат лажни HTTP барања насочени кон некои својства на Google Analytics, така што веб-страницата не се соочува со сообраќај. да се искористат за измама на органските резултати од пребарувањето, како и праќање лажни настани.

Негативни влијанија на упатување спам

Спам за упатување компромитира податоци за веб-анализатор за веб-страница. "Сесиите" кои влегуваат преку упатување на спам информации за информации со надувување на обемот на сообраќај и точноста на ангажманот на метрика. Корисниците кои не се свесни за спам може да припишат одлуки за неточни податоци и недостаток на сообраќај.

Постојат повеќе опции за отстранување на спам за упатување во Google аналитиката.

Филтрирање на спамни роботи и исклучување на странски хостови

Повеќето референции на духовите се карактеризираат со неточна атрибуција на име на хост. На пример, додека ги разгледувате референтните податоци на Google аналитика, референците на духови ги претставуваат имињата на хости кои се сосема ирелевантни за локацијата. Затоа, ова знаење им помага на сопствениците на сајтови да креираат филтри кои овозможуваат информации со точни имиња на хостови. Покрај тоа, ова решение е повеќе релевантно за корисниците на Google Analytics со неколку домени. Во повеќето случаи, заменувањето на горниот домен на страница е доволно. Во случај на повеќе домени, регуларните изрази треба да се проверат со Regex Pal. Овој тип филтер може да отстрани било кој тип на рефлексија на духови. Меѓутоа, потребен е дополнителен филтер за да се елиминираат веб роботите бидејќи тие посетуваат веб-страница и пријавуваат точни имиња на хости.

Филтрирај ги сите Извори на упатување на спам

Се применува во ситуации каде што домените лесно се менуваат со измерено гледиште. Филтерот треба да биде поопсежен за да ги опфати сите навредливи референтни веб-страници.

November 28, 2017
Експерт од Семалт знае како да го отстрани Спам за реферати од Google Analytics
Reply