Back to Question Center
0

Дали сакате да исклучите внатрешен сообраќај од Google Analytics? Семант експерт кажува како

1 answers:

Во интернет-маркетингот, добивањето стабилна понуда на посетители е цел на секој продавач. Сепак, не секој посетител може да се смета како потенцијален клиент. Во повеќето случаи, вашиот персонал или други лица може да се јават на серверот за одредена цел. Во овој случај, можеби ќе сакате да ги отстраните ваквите посети од вашиот систем. Овие тури имаат тенденција да формираат некои од најтешките веб-сајтови. Соодветната елиминација на посетите на персоналот од вашата статистика може да ја подобри точноста на резултатите од анализата, како и да донесе вистинска слика за видот на сообраќајот што го привлекува веб-сајтот.

Андреј Дихан, Менаџер за успех на клиентите на Севалт , во оваа статија дава некои релевантни совети во врска со ова.

Релевантни информации за IP адреса

Кога посетителите кликнете на URL-то на вашиот сајт, серверот ја идентификува секоја посета со единствена IP адреса. IP адресата претставува механизам преку кој прелистувачот кој пристапува до серверот се поврзува. На пример, IP адресата на паметен телефон на корисникот, таблет, десктоп или било кој друг уред. Во други случаи, SEO ботови од Google, исто така, ги користат овие IP адреси за да го персонализираат нивното насочување. Хакерите, исто така, можат да ги користат IP адресите за насочување на нивните малициозни и вирусни напади.

Без ИП-адреса

Важно е да ја најдете корисничката IP адреса пред да продолжите. Едноставно пребарување на "она што ми е IP адреса" на Google може да го направи Google да ви ја даде вашата IP адреса. IP адресата е одраз на географската локација од која корисникот пристапува на интернет. За да исклучите една IP адреса, влезете во административниот панел на Google Analytics. Од врвот на страната, кликнете на копчето за филтрирање. Од тука, можно е да се филтрира име, локација или IP адреса од тековниот сообраќај.

IP адресата секогаш се појавува како број од 3 и 4 цифри поделени со децимална точка. Зачувај го напредокот на секој чекор. Ако имате некои од повеќе локации за IP адресата, одделете ги од локациите на канцеларијата со повторување на горниот процес. Можно е да се автоматизира блокирањето на некои IP адреси во Google Analytics. Во новото мени за филтри, изводливо е да се направи сопствен филтер со исклучок на некои од гранките што ќе ги одберете. Кога ги прилагодувате овие поставувања, од клучно значење е да се запамети да го зачувате напредокот

Заклучок

Со исклучок на некои IP адреси од вашиот сообраќај може да биде суштинска мерка за да се фокусирате на вашата публика. Тоа не само што може да донесе појасна слика за конверсиите, туку и да им помогне на луѓето да откријат алтернативни начини за постигнување на други клиенти. Можно е да се постигне гео-таргетирање со користење на кориснички IP адреси. Во други случаи, спамери имаат тенденција да шират малициозен софтвер со IP адреси. Одделувањето на сообраќајот на персоналот од другите посетители може да им помогне на веб-страницата за е-трговија да каже дека се далеку од вируси.

November 28, 2017
Дали сакате да исклучите внатрешен сообраќај од Google Analytics? Семант експерт кажува како
Reply