Back to Question Center
0

Што е Амазон производ број за идентификација?

1 answers:

Како продавач на Амазон, треба да бидете свесни дека секој производ на Амазон го има својот матичен број. Идентификатори на производи може да се користат за креирање страници и листи за нови производи. Многу категории на Амазон имаат свои специфични UPCs. Единствениот легитимен производител на Амазонски UPCs што постои глобално е GS1 (Global Standard 1). Оваа компанија обезбедува глобални стандарди за баркод на синџирот на снабдување. Глобалниот стандард 1 ги издава сите артикли на Амазон со број на Глобална трговска единица.

За да ги следите GS1 барањата, треба да ги земете во предвид видот на производите што сакате да ги пласирате на мало, квалитетот на вашите податоци за производот и специфичните барања за продажба во таа категорија производи.

Во оваа статија, ќе ја објасниме улогата на GTINs и UPCs за промоција на вашиот производ на глобалната трговска платформа Амазон.

Сепак, пред да продолжиме понатаму, треба да забележам дека Амазон ќе започне да ја проверува UPC кодовите доделени на разни ASIN на нивниот пазар против базата на податоци GS1. Тоа може да значи дека секој продавач без автентични UPC кодови може да се отстрани од резултатите од пребарувањето на Амазон.

Amazon UPC кодови: што се тие и зошто ни се потребни?

UPC-кодот е симбол на бар-код кој е уникатно доделен на секоја трговска единица. Тој е широко користен во САД, Велика Британија, Канада, Австралија, Нов Зеланд и други земји кои зборуваат англиски. Се состои од 12 нумерички цифри кои покажуваат префикс на UPC компанија, референца на ставка и контролна цифра. Првите цифрен број доделен од GS1 до уникатно идентификувани сопственици на брендови треба да означат производи со UPC-симболи.

Следните пет цифри служат за прикажување на референцата на ставката. Сопственикот на брендот ги назначува за да упатува на одредена ставка.

И последната цифра се нарекува контролна цифра. Тоа е пресметана цифра врз основа на пресметка на МО-ознака од претходните броеви.

UPC кодовите можат да бидат од два вида - UPC-A и UPC-E. Разликата е во тоа што кодот UPC-E е пократок и има потиснати нули. Тоа значи дека нема да ги видите 0 во рамките на баркод, само во рамките на соодветниот GTIN.

Што е ASIN (Амазонски стандарден идентификациски број)?

Амазон Стандарден идентификациски броеви се користат за идентификација на ставки на Амазон. Тие се состојат од единствени блокови од 10 букви и бројки. Кодот ASIN за потребната ставка може да се најде на страната за информации за производот на Amazon. Треба да се напомене дека за книгите Амазон користи ISBN баркод. Стандардниот идентификациски број е ист за книги како ISBN. Меѓутоа, за сите други предмети, новиот стандарден број се создава кога предметот е поставен во каталогот на Амазон.

ASIN кодот на производот е ставен на страницата со детали за производите меѓу другите детали за производот, како што се бојата, големината и слично. Овој код може да се користи за пребарување на производи во каталогот на Амазон. Со внесување дефинитивен ASIN или ISBN код во полето за пребарување на Amazon, ќе добиете бараните резултати од пребарувањето со овој код (под услов производот да е наведен во каталогот).

5 days ago
Што е Амазон производ број за идентификација?
Reply